Въпреки че е с блокирани банкови сметки, нашумялата платформа ХелпКарма

...
Въпреки че е с блокирани банкови сметки, нашумялата платформа ХелпКарма
Коментари Харесай

Разследване: И с блокирани сметки скандалната "ХелпКарма" приема дарения и харчи от тях

Въпреки че е с блокирани банкови сметки, нашумялата платформа " ХелпКарма " продължава да набира и изразходва средства, дарени за лекуване на деца с увреждания. Това разкри бТв в следващо предаване на журналистката Мария Цънцарова, която преди година направи огромно следствие за тъмните страни на активността на една от най-успешните дарителски платформи у нас. Новината от петък е, че шефът на ХелпКарма Константин Кръстев към този момент е обвинен. Сега става ясно, че  " ХелпКарма " продължава да събира средства - макар всички разкрития за злоупотреби и нередности. 

Новото следствие на Цанцарова е със заглавие  " Година по-късно: Какво се случва с парите на донорите в " ХелпКарма "?  Ето какво споделя бТВ:

Сайтът на фондацията по нищо не издава, че активността ѝ се ревизира. Дарения постъпват и в този момент, а донорите не са осведомени, че превеждат пари към запорирани сметки Мария. Собственикът на платформата " ХелпКарма " Константин Кръстев е притеглен като обвинен за длъжностно заграбване, а прокуратурата продължава да проверява. " Става въпрос за една много сериозна и добре готова и проведени финансова активност, която е ориентирана към непозволено разходване на дарителски средства, събрани от акции на фондацията. По всичко проличава, че тази финансова активност е осъществявана от готови хора. Прокуратурата няма да приключи следствие то, до момента в който не откри всички съпричастни ", съобщи Десислава Петрова, представител Софийска градска прокуратура. 

" Наложен е запор по закона за ограниченията против изпирането на пари на суми в общ размер на 8,6 млн. лв.. С тях никой не може да се разпорежда ", разяснява Петрова.

В началото на годината от " ХелпКарма " обявиха, че не записват нови акции, а активността им е обвързвана с изплащането на към този момент събраните средства за разнообразни дела. Но хората, които имат акции в платформата, не знаят какво се случва със събраните пари. По акцията на Теодор са събрани 82 000 евро или над 160 000 лв.. Детето се нуждае от протеза. Семейството му не знае по кое време ще пристигна моментът тя да бъде сложена. Майката на Теодор знае приблизителната цена на протезата. Събраната сума ке оказала по-голяма и дамата поискала да подари останалата част от събраните за нейното дете средства към акциите на други незабавно нужадещи се.  И открила, че тази алтернатива е махната от уеб страницата. " Имаше две дечица, на които желаех просто да оказа помощ за химиотерапия, само че разбрах, че е невероятно - бутонът беше липсващ. Страшно съм обезпокоена, тъй като, да ви кажа почтено, не зная какво се случва с тези събрани пари, дали изобщо са в наличност ", разказва  майката на Теодор.

Заради следствие то от прокуратурата отхвърлиха да отговорят на въпроса на bTV дали се изплащат сумите, събрани за лекуване. На уеб страницата се вижда обаче, че се утвърждават направени разноски от Ралица Енева, член на управителния съвет на платформата. Тя има акция, в която събира средства за сина си Радо. По акцията за неговото лекуване към момента не престават да постъпват и дарения. Последното е от 14 декември. А в апела за помощ написа:  " Заради слабостта на мускулите Радо има съществено гръбначно деформиране и видоизменения на таза, поради които му предстоят тежки и скъпоструващи интервенции. Само гръбначната интервенция възлиза на над 100 хиляди $. В Съединени американски щати потвърдиха, че не е въпрос дали, а по кое време ще би трябвало да бъдат направени и какъв брой на брой ще са съгласно развиването на положението му. "

Вътрешните правила на платформата изискват до два месеца след одобряването на зов за помощ да бъде оповестена и съответна оферта от болница и точния размер на интервенцията. Ралица Енева не прибавя тази информация, макар че събира пари от съществуването на ХелпКарма. Детето е оперирано през август тази година. Не в Съединените щати, а в България. И не с пари от акцията, а от Здравната каса. Синът на Ралица Енева е бил опериран в столичната болница " Токуда ", а имплантите и лекуването в размер на 50 000 лева са покрити от касата, научи bTV от свои източници. В отговор на въпроси на bTV от болничното заведение обявиха:  " В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в никакъв случай не са постъпвали средства от юридическо лице с фирмено название " ХелпКарма ".

И в миналата година не престават пътуванията на Ралица Енева в Съединени американски щати. За Коледа и Нова година тя пътува сама. Публикува фотоси от Гранд Каньон в Аризона. Следват три пътувания със сина й. Те включват престой в дестинации, отдалечени от болничното заведение, в която му слагат инжекцията по пробното лекуване. Ралица Енева продължава да разчита на заплатата си като чиновник в " ХелпКарма ". Възнаграждението ѝ е съвсем 2600 лева на месец.

Независимо че фондацията не записва нови акции, в нея към момента работят петима души. Общата сума, която им е платена за заплатите им е 175 хиляди лв.. От парите на донорите. И в тази сума максимален дял е за IT експерта Славчо Славчев. За два месеца след излъчването на материалите ни той получава към 50 000 лева Или приблизително по 25 000 лева на месец. Доходите му внезапно падат от началото на 2021 година От тогава до в този момент той е получил едвам 20 000 лева От прокуратурата споделят, че ревизират и възнагражденията на чиновниците във фондацията.  В годишния доклад, който те са задължени да подават всяка година обаче, сумата към този момент е 3 820 000 лв..

Ако приемем, че предоставените от Кръстев данни са правилни, това изрично значи, че след следствие то на bTV би трябвало да са изплатени 1 370 170 лв. на хората, които събираха пари през платформата на " ХелпКарма " по това време. Дали обаче това е по този начин, най-малко за момента няма информация.

Д-р Антоанета Тончева е донор в платформата и един от хората, подали сигнал за нередностите, свързани с " ХелпКарма ", до bTV. " Проверих транзакциите си по другите пътища, по които съм дарявала. Един от тези способи е посредством PayPal, където се записва акаунт, където е нужен имейл адрес и банкова сметка и всички промени, които се вършат по този PayPal акаунт, както и транзакциите, които се подреждат посредством него, се документират посредством изпращане на имейли. Това, което ми направи усещане е, че когато съм превеждала пари на " ХелпКарма " по дадена акция, там излиза общият имейл на фондацията. Когато обаче си смъкнах детайлната разпечатка от PayPal видях, че парите се трансферират от моя имейл на персоналния длъжностен имейл на Константин Кръстев, което за мен е неприемливо, тъй като това значи, че той би могъл да се разпорежда с парите в акаунта на фондацията, както и да подрежда транзакции, които да изсмукват пари от сметката на " ХелпКарма ", сподели тя.

Една от дамите с акции в платформата я уведомила, че има платежно разпореждане за трансфер на средства от нейната акция по нейна банкова сметка, направено от брачната половинка на Кръстев - Ивелина. Това значи, че на процедура парите на цялата платформа са съсредоточени в ръцете на едно семейство, разяснява доктор Тончева. Тя описа, че все още има придвижване по акцията на Ралица Енева. " Очевидно е, че тя регистрира средства, пуска поръчки. В интервала от януари до в този момент е похарчила повече от 15 800 евро, не знам по кое време прокуратурата е запорирала сметките на " Хелп Карма ", само че за мен това е неприемливо. Забелязах разбърквания, бяха регистрирани няколко суми – две суми по 5 хиляди евро със задна дата. През май – 5 хиляди евро за октомври предходната година, а през август – 5 хиляди евро за януари тази година за лекуване, обзор при ортопед и режийни разходи. Беше регистриран болничен престой на стойност хиляда евро през август, когато се е случила интервенцията на детето в " Токуда ", а не в Америка. И за тази интервенция няма никаква информация в акцията. 

Д-р Антоанета Тончева уточни и още няколко акции, които са привлекли нейното внимание. " Живот за Мартин " - събрани са 273 хиляди евро, само че детето не се нуждае от чернодробна трансплантация, а не е ясно дали парите са налични по сметките на ХелпКарма. " Зов за помощ за Марио " - към този момент над 4 месеца след гибелта му акцията е дейна и постъпват дарения ", уточни тя.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР