Въпреки че е най-богатата източна държава в Европейския съюз (ЕС)

...
Въпреки че е най-богатата източна държава в Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Защо най-богатата държава в Източна Европа е пестила пари за нови магистрали

Въпреки че е най-богатата източна страна в Европейския съюз (ЕС) Чехия изостава много зад по-бедните страни в района във връзка с превоза.

Близо три десетилетия след рухването на Желязната завеса страната към момента не демонстрира изключително огромен прогрес в развиването на високоскоростната пътна мрежа, свързваща я със прилежаща Австрия.

Също по този начин рейсовете се оказват по-бързи от влаковете в Чехия, а линията от Берлин през Виена до Прага лишава с час повече, в сравнение с различно пътешестване, което заобикаля страната, написа Bloomberg.

Така страната остава с по-малко километри автомагистрали от по-бедните и почти идентични по величина страни, като Португалия и Унгария, сочат данни на Евростат.

Към момента тяхната обща дължина е 1223 километра. За съпоставяне в България плануваните девет автомагистрали би трябвало да бъдат с дължина от 1370 километра, а към 2016 година са подготвени към 776 километра от тях.

Докато Чехия, в която живеят 10,6 милиона души, е една от най-бързо разрастващите се в Европейски Съюз и има уравновесен бюджет с релативно дребен дълг, развиването на инфраструктурата изостава главно поради това, че тя не е била приоритет за предходните ръководещи в Чехия.

Новото държавно управление в източноевропейската страна обаче желае да промени това. Кабинетът на премиера Андрей Бабиш възнамерява да усили разноските за инфраструктура през 2019 година до най-малко 26 милиарда крони или 1,3 милиарда $.

В изявление транспортният министър Дан Ток признава, че за задачата ще бъдат употребявани и пари от европейските фондове, защото средствата, отпуснати от страната, няма да бъдат задоволителни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР