Въпреки че е изправен пред труден икономически пейзаж, характеризиращ се

...
Въпреки че е изправен пред труден икономически пейзаж, характеризиращ се
Коментари Харесай

Дълбока рецесия през втората половина на 2023 според пазарен експерт

Въпреки че е изправен пред сложен стопански пейзаж, характеризиращ се с поредни покачвания на лихвените проценти и непрекъсната инфлация, пазарът на акции показва забележителна резистентност през последните месеци.

Противно на упованията за спад заради стягането на паричната политика и упоритата инфлация, пазарът не се поддаде на тези трудности и поредно сподели способността си да ги преодолее.
Тази наклонност обаче може да не продължи още дълго.

Според туит , споделен на 13 юни от старши стоковия пълководец на Bloomberg, Майк Макглоун, актуалните макроикономически условия алармират за задълбочена криза през втората половина на 2023 година

Нараства вероятността от съществено икономическо пренастройване. Въпреки че се чака Федералният запас (Фед) към този момент да прекрати повишението на лихвените проценти, устойчивите инфлационни фактори вършат малко евентуално типичното понижаване на лихвените проценти да бъде осъществено. Това евентуално може да докара до забележителен спад.

Според данни от модела на Bloomberg Economics – инструмент за икономическо прогнозиране, е допустима дълбока криза, която да докара до спад на суровините.

Освен това моделът допуска, че неотдавнашният приток на ликвидност на пазара постоянно води до постигане на най-ниската точка на рисковите активи като акциите.

Като се има поради, че лихвените проценти останаха на нараснали равнища от към 5% в продължение на една година, има признаци, че може да зародят изключителни насрещни ветрове.

Според новия отчет за показателя на потребителските цени (CPI), оповестен на 13 юни, през май инфлацията се е намалила до 4%. Това бележи най-ниското ниво от над две години насам. На месечна база инфлацията се увеличи единствено с 0.1%, до момента в който главният показател на потребителските цени, който изключва разноските за храна и сила, сподели по-голяма резистентност, като набъбна с 0.4% на месечна и с 5.3% на годишна база.

Докладът облекчи ненапълно натиска върху политиците от Фед, защото в този момент пазарите плануват над 90% възможност централната банка да не увеличи главните лихвени проценти при приключването на съвещанието си на 14 юни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР