Въпреки че Доналд Тръмп обяви, че САЩ изтеглят войските си

...
Въпреки че Доналд Тръмп обяви, че САЩ изтеглят войските си
Коментари Харесай

The Washington Times: САЩ ще отрежат Москва и Дамаск от сирийските нефтени находища

Въпреки че Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати изтеглят войските си от Сирия, те взеха решение да оставят част от контингента, с цел да защитят находищата на петрол. Освен това, както отбелязва The Washington Times, те ще бъдат предпазени както от терористи, по този начин и от Русия и Сирия.

Мисията на Съединени американски щати в Сирия надвиши анти терористичната интервенция и в този момент докара американските сили в обстановка, при която те могат да бъдат вкарани в конфликт с съветските военни за контрола на производството на сирийски петрол, предизвестява Washington Times, цитира "Поглед инфо ".

В деня откакто Тръмп разгласи триумфа на нападението, по време на което водачът на ИД* беше погубен, Пентагонът съобщи, че битката против терористите в Сирия не е завършила и ще продължи, до момента в който ИД бъде изцяло победена. В последна сметка, макар че „ халифатът “ беше физически надвит, в някои области неговата идеология към момента е жива.

Освен това, военните свидетелстват, че американците са се отдръпнали от първичните си цели в Сирия и макар напъните на Тръмп да изтегли войските оттова, те настояват, че американската задача в този момент е да пази най-важното, производството на петрол в района освен от ИД, само че и от всички останали, в това число Русия и Сирия.

Така американският министър на защитата Марк Еспер беше запитан влиза ли в новите проекти на Съединени американски щати за недопускане до енергийните източници на съветските и сирийските сили и той отговори „ да “. „ Искаме да предоставим на Сирийските демократични сили достъп до запаси за защита на пандизите, въоръжаване на техните бойци с цел да ни оказват помощ да победим Ислямска страна “, отговори ръководителят на Пентагона.

И макар че вероятността Русия и Съединени американски щати да се бият в Сирия е доста дребна, фактът, че администрацията на Тръмп дава на този сюжет зелена светлина, тревожи анализаторите.

„ Провеждането на такава външна политика е доста рисково “, цитира изданието думите на политическия анализатор Бил Роджио. Според него това е задача отвън обсега на първичните цели.

Производството на нефт в Сирия в пика на своята интензивност даваше 400 хиляди барела дневно, само че заради войната тяхната продуктивност спадна. Все още не е ясно какви сили на Съединени американски щати и какъв брой дълго ще бъдат в Сирия, с цел да защитят производството на нефт, само че Еспер чака, че ще има по-малко от 2 хиляди души, които бяха до неотдавна там.

Изтеглянето на американските сили от Сирия и турската интервенция против кюрдите доведоха до увеличение на въздействието на Русия и до обстоятелството, че в този момент съветските сили патрулират турско-сирийската граница.

Но незабавно след известието за изтеглянето на войските, Тръмп сподели, че част от бойците ще останат, с цел да не разрешат на бойците от ИД да завземат нефтените залежи. Терористите употребяват постъпленията от продажбата на нефт за осъществяване на интервенции в Близкия изток и Африка.

Американските военни обаче не са доста обезпокоени от евентуалния конфликт с Москва поради сирийския нефт. Според тях главната им задача е да попречат на ИД да употребява приходите от нефт, с цел да отговорят на убийството на техния водач.

Москва осъди сходни опити за отрязване на петролните райони на Сирия. Тя упорства, че Съединени американски щати нямат право да го вършат, че този петрол принадлежи на държавното управление на Асад, оповестява The Washington Times.

* „ Ислямска държава” (ИД) - организацията беше приета за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР