Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство,

...
Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство,
Коментари Харесай

Денков: Диалогът между партиите неведнъж беше взривяван и блокиран, но изпълняваме всички точки от декларацията

Въпреки че разговорът сред партиите, които стоят зад това държавно управление, нееднократно беше взривяван и блокиран, до този миг изпълняваме всички точки от декларацията. Това съобщи министър председателят Николай Денков от парламентарната естрада.

Припомняме, че през днешния ден Народното събрание ще гласоподава оставката на министър-председателя. Във вторник ГЕРБ показа свое предложение за Споразумение за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията оферират след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, с изключение на министър председател, да продължи да бъде външен министър.

" Това е оставка, която депозирам персонално. Предпочитам аз да показва съответните причини и някои спомагателни пояснения. Това е осъществяване на стихотворец ангажимент от взаимната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която постоянното държавно управление тъкмо преди 9 месеца проработи ”, разясни министър председателят.

Той напомни към какви задания са се обединили двете обединения:

" Първо - да излъчат устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство. Второ – през първите 9 месеца министър председател да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за идващите 9 месеца Мария Габриел да е министър председател, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласоподават и да поддържат за идващия интервал препоръчаната номинация на другата парламентарна група. Четвърто - държавното управление да извършва законодателни и управнически стратегии. Пето - да се приготвят и одобряват промени в Конституцията в разговор с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества ", разясни Денков.

" Време е да създадем дружно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  последователност и почитание към жителите като извървим до дъно пътя на промените, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа храброст, с цел да имаме самостоятелни съдии и прокурори, а не " 8 джуджета и подправени нотариуси в правораздаването ”. За да стартират регулаторите да контролират публичните връзки, а не да бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси ", разясни министър председателят.

Кабинетът " Денков " ще показа резултатите от ръководството си в идващите дни, разясни министър-председателят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР