Въпреки че част от планираните средства за нова бойна техника

...
Въпреки че част от планираните средства за нова бойна техника
Коментари Харесай

МО обяви поръчка за 150 бронирани машини

Въпреки че част от плануваните средства за нова бойна техника за Сухопътните войски към този момент бяха " изхарчени " поради договорката за 8-те самолета F-16, държавното управление въпреки всичко задейства процедурата за покупка на 150 бронирани машини. Министерството на защитата чака предложения от четири компании до края на октомври т.г., излиза наяве от изпратените от ведомството предложения за присъединяване в плана за придобиване на бойна техника за Сухопътни войски.

Покана за присъединяване е изпратена до ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария). Междуведомствената работна група в МО, която ще избере изпълнителя, би трябвало да завърши работата си по разбора и оценката на подадените предложения до 20 декември 2019 година България желае да придобие 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, системи и в допълнение съоръжение, като планът следва да се осъществя за 12 години. Прогнозната му стойност е 1.464 млрд. лева с Данък добавена стойност.

За 2019 година кабинетът планираше 271 млн. лева за погашение на първите вноски при разсрочено заплащане за два военни плана - единият точно за нови бронирани машини, а вторият - за 2 нови кораба за военноморските сили. Заради договорката за F-16 обаче бюджетът бе обновен, като въпросните средства, предопределени за рационализация на армията, бяха пренасочени за друга година. В държавния план за понижение на разноските по държавния бюджет бе записано, че въпросните планувани средства следва " да не бъдат разходвани през актуалната година ". Въпреки това МО се надява до края на годината да придвижи договорката за корабите.  " Там планът е в доста напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, защото още се работи по спецификацията и условията “, разгласи преди време зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.

ПОЛЗИ

Първият аероплан от осемте F-16 за България ще бъде подготвен през декември 2022 г. и ще бъде доставен незабавно, с цел да може на него да се образова техническият състав на Военновъздушни сили. Поддръжката пък се чака да се реализира в авиоремонтния цех " Авионамс ". Това стана ясно на конференция на Джеймс Робинсън, директор  " Международно бизнес развиване на F-16 " в " Локхийд Мартин ". Той увери, че България получава изтребители с цялостни бойни качества. " В България ще летят най-напредналите модели на F-16 ", подсигурява Робинсън. Експлоатационният живот на самолетите е 12 000 летателни часа. Във връзка с индустриалното съдействие от компанията обявиха, че у нас могат да бъдат създавани безпилотни летателни апарати (дронове), само че към момента не е решено какъв вид да бъдат те. След като придобие първите осем самолета пък, страната ни може да закупи други осем, които се чака да бъдат на по-ниска цена, тъй като към този момент България ще има огромна част от нужното съоръжение и подготовка на състава. Поддръжката е част от пакета и тя ще зависи от това къде българските Военновъздушни сили ще изберат да базират самолета, уточни Робинсън. Той чака, че самолетите ще бъдат основани в авиобазата " Граф Игнатиево ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР