Въпреки че България отчита напредък, данните за 2023 г. показват,

...
Въпреки че България отчита напредък, данните за 2023 г. показват,
Коментари Харесай

Прозрачност без граници: България за пръв път бележи такъв напр...

Въпреки че България регистрира прогрес, данните за 2023 година демонстрират, че корупцията процъфтява в целия свят. Индексът за разбиране на корупцията (CPI) класира 180 страни и територии по света съгласно техните възприемани равнища на корупция в обществения бранш, оценявайки по канара от 0 (силно корумпирани) до 100 (много чисти).

В световен проект " Прозрачност без граници " регистрира намаляване на правосъдните системи и понижаване отчетността на държавните чиновници. Именно това оказва помощ на корупцията да процъфтява. Както властническите, по този начин и демократичните водачи подкопават справедливостта. Това води до растеж на безнаказаността и даже я предизвиква, показват в отчета си от организацията. Корупционните дейности като подкупване и корист с власт също проникват в доста съдилища и други правосъдни институции по целия свят.

Ниски резултати са регистрирани в страни, които всекидневно се смятат за пример на демократичните правила. Безпрецедентно дъно удрят Швеция, Исландия и Обединеното кралство. Въпреки че България регистрира прогрес, страната ни към момента има обилни недостатъци по повод върховенството на закона. Заедно с нас такива проблеми имат Румъния и Унгария. 

Въпреки признатото и от дълго време закъсняло законодателство по повод подаването на сигнали за нередности, забележителните проблеми на България с върховенството на закона и въздействието на олигархията остават. Отчитат се провокации при използването на това законодателство.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР