Въпреки бойкота на ВМРО-ДПМНЕ македонският парламент ратифицира договора за добросъседство

...
Въпреки бойкота на ВМРО-ДПМНЕ македонският парламент ратифицира договора за добросъседство
Коментари Харесай

Македония ратифицира символно договора с България

Въпреки протеста на ВМРО-ДПМНЕ македонският парламент ратифицира контракта за добросъседство с България и в този момент се чака това да стане и в София.

Документът, който бе подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 година, бе утвърден от Народното събрание в Скопие с 61 гласа.

Депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ не участваха на съвещанието поради ареста на нейни депутати след погрома на Народното събрание през май предходната година.

Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че " договорът пази нашите ползи и ползите на България “. Той дефинира като прекрасен знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 година България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

Срещу контракта в Македония се разгласи близката до Русия опозиционна партия на някогашния министър председател Никола Груевски Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, която разпростра мощна акция против документа и даже се закани да провежда референдум, защото счита, че той бил в интерес единствено на София.

България тактически изчакваше с ратификацията на документа и в този момент се чака той да мине бързо през Народното събрание, където има консенсус по тематиката.

От българското външно министерство приветстваха ратификацията и обявиха, че България ще продължи да бъде дейна в поддръжката си за европейската интеграция на Македония.

" С този акт се удостоверява волята за създаване на добросъседски връзки, които са значим детайл от европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани ", обявиха от външно министерство.

Малко по-рано в понеделник министър председателят Бойко Борисов се срещна със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати Хойт Йи, който също приветства контракта и съобщи, че стабилността и развиването на Балканите са извънредно значими освен за района, само че и за цяла Европа.

Очаква се скоро Хойт Ий да стане дипломат на Съединени американски щати в Македония.

Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от министър председателите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза публично в интернационалното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи осъществяването на контракта.

Той вкарва термина " обща история " и планува да бъде образувана взаимна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси на паритетна основа.

Общата комисия би трябвало да способства за " обективно и учредено на достоверни исторически извори, научно пояснение на историческите събития " и ще показва годишен отчет за своята работа пред държавните управления на двете страни.

Двете страни поемат ангажимент да подхващат и ефикасни ограничения за попречване на недобронамерена агитация от страна на институции и организации и ще обезкуражават действия на частни субекти, ориентирани към подстрекаване на принуждение, ненавист или други сходни дейности, които биха навредили на техните връзки.

София поема ангажимент да помогне на Скопие в евроатлантическата му интеграция. Двете страни ще работят и за активизиране на контактите сред локалните управляващи и жителите.

Двете страни декларират, че нямат и няма да предявяват териториални искания една към друга и поемат ангажимент да не подхващат, предизвикват и поддържат дейности от вражески темперамент и да не разрешават територията им да бъде употребена от организации и групи, които имат за цел осъществяването на подривни, сепаратистки и други дейности, които са опасност за мира и сигурността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР