Въпреки благородството на хиляди дарители, които отвориха сърцата си и

...
Въпреки благородството на хиляди дарители, които отвориха сърцата си и
Коментари Харесай

Съмнения за злоупотреби с дарителските средства от наводнението в Царево: Част от парите отиват при заможни лица и фирми?

Въпреки благородството на хиляди донори , които отвориха сърцата си и предоставиха средства за потърпевшите от бедствието в Царево, съществуват съществени подозрения по отношение на разпределението на тези средства. На фона на новините за втория транш от събраните средства, общински съветници от опозицията и локални поданици показват паника, че забележителна част от парите са ориентирани към компании и лица с огромни финансови капитали , вместо към тези, които в действителност се нуждаят от помощ.

„ Това не е методът, по който би трябвало да се разпределят дарителски средства. Част от пари ще отидат при хора, които в действителност са потърпевши, само че е явно, че друга част ще бъде предоставена на корпоративни компании. Това е неприемливо “, разяснява юрист Даниел Скулиев , общински консултант в Царево.

Според информацията показана от последната Комисия, която трябваше да вземе решение за разпределението на средствата , парите се разпределят сред компании и икономически лица, в това число такива със съществени финансови запаси. В документа, прегледан на съвещанието, са посочени няколко юридически лица, които ще получат помощи, измежду които са компаниите „ Кемп Гардения “ ЕОО , със седалище в с. Лозенец и капитал от над 5 милиона лв., и „ ЕС1-ТУР “ ООД , също със стабилен капитал, са отпуснати по 9878,24 лв. .

„ При първия транш, който беше в размер на 250 000 лв., настоявах за бистрота в процеса. Това обаче не се случи и в този момент виждаме резултата – средства се дават на компании, които имат задоволително запаси да се оправят сами “ , акцентира Скулиев. Според него дейностите на Комисията съставляват корист с доверието на донорите и може да подкопаят публичната поддръжка за бъдещи начинания.

От друга страна общинската власт в Царево упорства, че средствата са разпределени според откритите процедури и на база оценка на загубите , направена от Общинска работа земеделие. На стопанските лица, които са регистрирани като аграрни производители, са формирани констативни протоколи, които са взети под внимание при разпределението на средствата.

Въпреки това, неналичието на бистрота в работата на Комисията, както и отводът да се дават протоколите на опозиционните съветници без заявление по Закона за достъп до социална информация, в допълнение ускоряват подозренията за непозволено систематизиране на средствата.

Случаят в Царево слага значими въпроси по отношение на отговорността и прозрачността при ръководството на дарителски средства . В една обстановка, в която се чака тези пари да бъдат ориентирани към най-засегнатите и уязвими хора, доста от локалните поданици остават разочаровани и обезверени от дейностите на локалната власт.

Как ще се развият събитията към разпределянето на средствата , следва да разберем от днешното съвещание на Общинския съвет.

Царево ще получи 40 млн. лв. за възобновяване след наводнението

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР