ВАП изиска информация от здравното министерство какви действия се предприемат

...
ВАП изиска информация от здравното министерство какви действия се предприемат
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска информация от здравното министерство за COVID-19

ВАП изиска информация от здравното министерство какви дейности се подхващат за ограничение на разпространяването на COVID-19 и на какъв стадий е готовността за използване на трета имунизационна доза на искащите.
„ Предвид доста възходящия брой на дейни случаи на пациенти, болни от Ковид-19, и по отношение на голям брой запитвания от жители, в това число медици и представители на просветителната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура (ВАП), на съображение чл.145, ал.1, т.1 от Закон за съдебната власт прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви дейности се подхващат за ограничение на разпространяването на вируса в страната”, пишат от обвиняването.
От прокуратурата изясняват, че едвам близо 16% от популацията в страната е имунизирано и поради тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е осъществено до този миг от Министерство на здравеопазването (МЗ), с цел да може до хората да доближи съответна информация по отношение на изгодите от имунизация против ковид, което да промени настройките и да увеличи интереса към имунизациите. Изискана е информация дали Министерство на здравеопазването е отправяло питане до ЕМА, касаещо слагането на трета доза на имунизацията против вируса и осъществени ли са други дейности в тази тенденция.
Заради множеството сигнали в общественото пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения в страната, следва да се отговори какви дейности е подхванало Министерство на здравеопазването във връзка с контрола на ограниченията.
Ресорното ведомство би трябвало да осведоми ВАП и какви ограничения ще бъдат прилагани в образователните заведения, детските градини и центровете за поддръжка на личностно развиване за гарантиране живота и здравето на техните жители.
Прокуратурата пита и за какво, макар възходящата заболеваемост в страната, все още не са въведени плануваните в Националния действен проект ограничения за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и планувани ли са съответните обществени, стопански и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на ограниченията и действието на лечебните заведения за болнична помощ в ексклузивен режим.
ВАП изисква и информация за това дали Министерство на здравеопазването е осигурило нужните лекарствени и помощни медицински средства за Коронавирус отделенията на лечебните заведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР