Въоръжените сили на Украйна са превзели при контранастъплението си в

...
Въоръжените сили на Украйна са превзели при контранастъплението си в
Коментари Харесай

Докладът на ISW: Украйна си върна контрола над 2500 квадратни километра в Харковска област - Свят

Въоръжените сили на Украйна са завладяли при контранастъплението си в Харковска област почти към 2500 квадратни километра окупирани от Русия. Това сочат в най-новия си отчет с дата 10 септември аналитиците от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).

Ако се съпостави цифрата с изказванията на съветския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на армията Валерий Залужни от 8 септември, когато се говореше за 1000 квадратни километра, това значи, че през последните 48 часа ВСУ са подхванали контранастъпателен марш, при който за два дни са завладяни 1500 квадратни километра. Увеличил се е и броят на пленените съветски бойци.

" Украинците наритаха нечий з..ник през днешния ден. Слава на Украйна. " - написа в Туитър майсторът на хоръра Стивън Кинг.

The Ukrainians are kicking some ass today.
SLAVA UKRAINI!
— Stephen King (@StephenKing)
Според вашингтонски институт е допустимо украинските сили да срутен съветските позиции към Изюм, в случай че пресечен наземните информационни линии (GLOC) на северно и южно от града. от Изюм. ВСУ предприе ограничения за уединяване на съветската Изюмска група войски на 9 септември и имат опция да основат казан към Изюм.



Геолокирана фотография от входна точка на Купянск удостоверява, че украинските сили са достигнали южните околности на града на 9 септември по автомагистрала R79, а съветски източници оповестяват за продължаващи танкови борби в региона. Ударите на ВСУ са развалили при Купянск над река Оскил и са го извели от строя, което ще утежни способността на съветските сили да доставят и да укрепват позициите си против украинските офанзиви.

Кремъл бърза да насочи запаси по линията Харков – Изюм в опит да спре украинското нахлуване вследствие на постигнатата оперативна изненада. Руското министерство на защитата (МО) и медиите на Кремъл разгласиха фрагменти от съветски военни конвои, за които се оповестява, че са на път Купянск, Изюм и Харковското напръвление, само че украински източници и западни анализатори разясняват, че фрагментите са кино за вътрешната аудитория, у която пораства недоволството от появяващи се информации за провали под Харков. Микроблогъри, представени от ISW дефинират 10 септември като решаваща дата за съветските позиции в Харковска област и за способността на съветската войска да се преорганизира.

Nexta сподели фотографията на украински бойци с украинското знаме в ръце пред постройката на локалната администрация в Купянск.

An administrative building in the center of, region.
— NEXTA (@nexta_tv)
Официален Кремъл не разяснява обществено украинските триумфи в Харковска област, само че ISW твърди, че маршът на Киев е предиздвикал съветския президент Владимир Путин да свика среща с висши съветски чиновници по сигурността и политиката на 9 септември. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма да разяснява „ обстановката към Балаклия и други събития в зоната за специфична интервенция “ и насочи всевъзможни въпроси към съветското Министерство на отраната.
Продължава и контранастъпателната в Херсонска област за заличаване на съветските сили по Южната ос. Украинците нападат всекидневно съветски понтонни и фериботни пунктове, което демонстрира дълготрайни старания за поредно заличаване на наново изгражданите съветски GLOC. Украинските сили поддържат строго оперативно безмълвие в Южна Украйна, което може да наподобява по този начин, като че ли украинските сили не напредват. ВСУ евентуално работят в няколко посоки в Херсонска област.

Украинските военни разясняват, че украинските контраофанзиви в Южна Украйна не престават да утежняват бойния дух измежду съветските военнослужещи. Украинският общоприет щаб заяви също, че съветските сили ускоряват въздушното наблюдаване в зоната на съветската окупация заради възходящия брой дезертьори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР