Въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг не само на

...
Въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг не само на
Коментари Харесай

Украинският щаб се чуди и мае как да форсира Днепър по южния фланг

Въоръжените сили на Украйна изпитват изострен дефицит освен на тежка бронирана техника и артилерийски снаряди, само че и на военна инженерна техника. Това се потвърждава от листата с оръжия, които Пентагонът дава обещание да даде на режима в Киев преди поетапното начало на „ контраофанзивата “ през май.

В листата е в това число съоръжение за създаване на мостове. Въоръжените сили на Украйна желаят да го употребяват за форсиране на реките Оскол и Северски Донец, както и на канала Северски Донец-Донбас. Всички тези потоци са превърнати в мощни отбранителни линии за съветските войски.

В същото време въобще не може да става въпрос за опити за форсиране на Днепър: нито едно инженерно съоръжение на НАТО не е просто уместно за това.

А въоръжените сили на Украйна нямат задоволително десантна техника (включително високоскоростни катери), и най-важното, бойци, подготвени за интервенции. Всички предходни опити за десант на левия бряг на Днепър (включително към Каховския язовир и Днепър-Бугските устия) приключиха изцяло несполучливо за украинците.

Крейг Хупър: Руското разузнаване е добре осведомено с всички евентуални места за кацане

" Форсирането на канали и изключително на реки е една от най-трудните оперативно-тактически задания в актуалната война. Може би даже по-трудно от борбите в градски или подземни (тунелни, като при Азовстал или АЗОМ) условия ", написа американският боен наблюдаващ Крейг Хупър от Themistocles Advisory Group във Forbes.

- " Преминаването на река по време на борба е една от най-трудните маневри в актуалната война, изискваща координираната работа на цяла войска. Западът може да направи малко, с цел да помогне на въоръжените сили на Украйна: Съединените щати не са се сблъсквали с секване на река от Корейската война насам ", написа Хупър.

Военните съветници на НАТО в началото предложиха въоръжените сили на Украйна да правят не секване на реки, а по-разбираеми за американците интервенции - завладяване на основни мостове, преди да могат да бъдат унищожени от авиация и артилерия.

Форсирането на такава огромна река като Днепър (или даже Оскол, чиято широчина тук-там надвишава 3 км) е съвсем невероятно за Въоръжените сили на Украйна.

За да пресече река, актуалната механизирана войска не може просто да избере място за прекосяване и да стартира да плува. За да извършите това, е належащо да достави огромен брой високоскоростни лодки и баржи до брега безусловно незабележимо.

Също по този начин би трябвало да се достави авансово изцяло оборудвано инженерно съоръжение. Материалът за краткотраен мост (или няколко моста) също би трябвало да бъде донесен авансово и прикрит дискретно и несъмнено. В този регион би трябвало да бъдат изпратени и спомагателни средства за противовъздушна защита и контрабатарейна битка.

" Основните географски условия за всяко деяние по форсиране на река са добре известни. Това значи, че съветското разузнаване от дълго време ще знае кои са най-хубавите места за прекосяване през реки ", написа Крейг Хупър.

„ Предложените речни пресичания се трансформират в идеални региони за съветски засади “, показва специалистът.

И вместо победоносен триумф, въоръжените сили на Украйна ги чакат великански и срамни загуби.

Точно това се случи през януари-февруари в региона на езерото Круглик (в региона на Гола Пристан), сред Днепър и Корсунка (на отсрещния бряг на Берислав, където са ситуирани инженерните елементи на 808-ми понтонно-мостов полк на въоръжените сили на Украйна), както и в залива Егорлик (южно от полуостров Кинбурн). Всички щурмови групи на въоръжените сили на Украйна са разпознати и унищожени.

Вместо амфибии AAV-7, американците дават на киевчани, плюс изведени от въоръжение AVLB

Крейг Хупър разисква с други американски специалисти, които считат, че стандартните десантни интервенции са безполезни в актуалната война. За да построят краткотраен мост през Днепър, украинските въоръжени сили би трябвало да извършат минидесант, завладявайки първичния плацдарм от съветската страна на реката. Освен това, това предмостие би трябвало да се държи, до момента в който мостът се инсталира.

Потенциално това може да стане благодарение на техника от руския боеприпас, завещан от въоръжените сили на Украйна. На процедура всички БМП, както съветски, по този начин и руски, са разказани като " изцяло " амфибийни. Тоест те са в положение да пресичат водни бариери със скорост към 7-10 км / ч.

Въпреки това, както написа Хупър, опциите за десантиране на тежката бронирана техника на въоръжените сили на Украйна доста са намалели. Ето за какво американците изпращат лична понтонна техника на режима в Киев. Вярно е, че те безусловно не са подобаващи за форсиране на Днепър.

Повечето от военните транспортни средства, дарени от НАТО, не са проектирани да поддържат амфибийни интервенции: те са прекомерно тежки, с цел да „ плават “ – т.е. техните първични „ амфибийни “ качества съществуват единствено на хартия и бяха пожертвани за спомагателна ризница.

Крейг Хупър написа, че единствено верижните десантни машини AAV-7 могат действително да употребяват въоръжените сили на Украйна от целия боеприпас на НАТО.

Това е американска техника, основана през 1972 година, тя е на въоръжение в морската пехота на Съединени американски щати. За финален път в действителни бойни интервенции такива машини бяха необятно употребявани от американците по време на нахлуването в Сомалия при започване на 90-те години.

Изпращането на тези бойни машини на пехотата към киевския режим обаче към момента не е публично обявено. Но е известно, че въоръжените сили на Украйна ще получат бронирани AVLB мостове. И то не нови, а от дълго време изведени от въоръжение - от запаса на Националната армия. Те могат да строят мостове с дължина не повече от 18 метра. Не е задоволително за Днепър, нали?

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР