Въоръжените сили на Египет обявиха днес, че ще разследват дали

...
Въоръжените сили на Египет обявиха днес, че ще разследват дали
Коментари Харесай

Египетската армия разследва бившия си началник заради кандидатурата му за президент

Въоръжените сили на Египет оповестиха през днешния ден, че ще проверяват дали някогашният началник-щаб Сами Анан, който в събота разгласи, че ще се кандидатира за президент, е нарушил военните правила и е подправял документи, предадоха " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

Анан също по този начин беше арестуван в Кайро, откакто беше свикан да изясни дейностите си като част от следствието. Информацията още не е доказана от вътрешното министерство в Кайро, откакто пристигна от представители на предизборния му щаб и бе представена от " Ройтерс " и онлайн изданието " Иджипт индипендънт ".

В изказване, поместено в обществена мрежа и прочетено по малкия екран, командването на въоръжените сили упреква Анан, че " намерено подстрекава " против военните и се стреми да вбие чеп сред тях и обществото. Освен това Анан не бил изискал позволение от военните управляващи, преди да разгласи, че има намерение да се кандидатира за президент на изборите в края на март. Говорител на командването съобщи, че Анан е фалшифицирал документ, който да удостоверява, че към този момент не е на действителна военна работа - условие, с цел да се кандидатира в политически избори.

Според организациите това изказване на въоръжените сили поставя завършек на възможностите на Анан да бъде противник на настоящия президент Абдел Фатах ас Сиси, който към този момент съобщи, че ще се бори за втори мандат. Приближен на Анан сподели за АП, че той е към този момент задържан.

Високопоставеният член на " Мюсюлмански братя " Юсеф Нада помести през вчерашния ден във " Facebook " послание към Сами Анан, в което излага изискванията, при които неразрешеното в Египет придвижване би подкрепило неговата президентска кандидатура. Това даде на медиите, лоялни на президента Сиси, опция да обвържат Сами Анан с " Мюсюлманските братя ".

Анан бе шеф на Генералния щаб до 2012 година, когато предходният президент ислямист Мохамед Морси го уволни. Самият Морси бе свален през 2013 година с боен прелом, ръководен от фелдмаршал Сиси, напомнят организациите.

За присъединяване в избори всеки, който е бил на дейна работа в армията, би трябвало да я е завършил и да е получил позволение от въоръжените сили.
Бившият шеф на армията разгласи желанието си предходната седмица. Тогава го направи и сегашният държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, за който се очакваше, че ще опита да завоюва втори мандат. Бившият министър председател Ахмет Шафик, който се обрисуваше като сериозен конкурент на Сиси, се отдръпна от конкуренцията при започване на месеца.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3241)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР