Въоръжението, което ще предоставим, е в топ три на приоритетите

...
Въоръжението, което ще предоставим, е в топ три на приоритетите
Коментари Харесай

България готви военна помощ за Украйна, но очаква въоръжение от съюзниците

Въоръжението, което ще предоставим, е в топ три на целите на украинската войска

България готви военна помощ за Украйна в подмяна на въоръжение от съдружниците. Това се разисква на равнище държавно управление, стана ясно след съвещание на парламентарните комисии по външна политика и защита. Депутатите от комисиите поддържаха с допълнения предлагането на Министерски съвет за оказване на военна помощ на Украйна.

" Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в сходство с моя закостенял метод ", съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти след края на съвещанието. Стоянов добави, че предлагането ще влезе на следващия ден в Народното събрание на закрито съвещание. По думите му въоръжението, което ще даде страната ни, е в топ три на целите на украинската войска. 

" След като съглашението излезе с декрет на президента, тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени цели от украинска страна ", изясни Стоянов. Министърът добави, че съглашението разрешава да има и други доставки.

Няма декларирана украинска военна техника за ремонт в страната ни, сподели още Стоянов.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев разяснява пред публицисти, че Министерският съвет си е приключил работата, изпълнено е решението на Народното събрание в период и е направена първата крачка, която 2/3 от народните представители са поискали – да стартира да се дава военна помощ на Украйна. Той означи, че има първичен лист и добави:

" Списъкът, който ще ратифицираме в зала, е първата крачка да продължим да подкрепяме Украйна дружно с нашите съдружници, както и в съдействие с тях да получаваме компенсираща техника “. 

Военната и военно-техническата поддръжка на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде осъществена по два метода.

Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции. Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Одобреното от двете комисии проекторешение планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна. 

Проектът планува още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР