Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие

...
Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Въоръжението за Украйна ще е в съответствие с моя консервативен подход

Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в сходство с моя закостенял метод, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти след края на съвещанието на парламентарната комисия по защита. По-рано през днешния ден на взаимно закрито съвещание парламентарните комисии по защита и по външна политика поддържаха план на решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна.

Стоянов добави, че предлагането ще влезе на следващия ден в Народното събрание на закрито съвещание. По думите му въоръжението, което ще даде страната ни, е в топ три на целите на украинската войска.

" След като съглашението излезе с декрет на президента, тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени цели от украинска страна ", изясни Стоянов. Министърът добави, че съглашението разрешава да има и други доставки.

Няма декларирана украинска военна техника за ремонт в страната ни, сподели Стоянов и добави, че се планува разширение на меморандума с възможна опция за ремонт на вертолетна техника.

 Вижте фрагменти от офанзивата против български граничари, довела до видеото с ранен мигрант Виж още

Няма докладван подобен случай, сподели министърът във връзка видеоклип в няколко интернационалните медии, в които се твърди, че български униформени са стреляли по сирийски бежанци, които пробват да влязат в страната ни. " Няма създаден изстрел от български военнослужещ заради простата причина, че при нас оръжието се ревизира подробно, брой патрони - всичко е под непоколебим надзор ", изясни Димитър Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

 Мигранти настояват, че български служители на реда ги държали в „ клетка ” без тоалетна, храна и вода (видео) Виж още

 

Проекторешението, което бе подкрепено от комисиите по защита и външна политика планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна.

Проектът планува още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

Военната и военно-техническата поддръжка на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде осъществена по два метода.

Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции. Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Целта на задачата е да способства за увеличението на военните качества на украинските въоръжени сили за дейно осъществяване на интервенции за даване на опция на Украйна да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, както и да упражнява дейно суверинитета си и да отбрани цивилното население, се показва в претекстовете на проекторешението на Министерски съвет.

Депутатите поддържаха и законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на страната ни и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев разяснява пред публицисти, че Министерският съвет си е приключил работата, изпълнено е решението на Народното събрание в период и е направена първата крачка, която 2/3 от народните представители са поискали - да стартира да се дава военна помощ на Украйна. Той означи, че има първичен лист и добави: " Списъкът, който ще ратифицираме в зала, е първата крачка да продължим да подкрепяме Украйна дружно с нашите съдружници, както и в съдействие с тях да получаваме компенсираща техника ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР