Въоръжени мъже са атакували министерството на комуникациите в центъра на

...
Въоръжени мъже са атакували министерството на комуникациите в центъра на
Коментари Харесай

Взрив и въоръжено нападение срещу правителствена сграда в Кабул

Въоръжени мъже са атакували министерството на връзките в центъра на Кабул , прекъсвайки месеците на релативно успокоение в столицата на Афганистан и наблягайки заканите за сигурността, които не престават макар опитите за започване на мирни договаряния с талибаните, оповестява " Ройтерс ".

Днешното нахлуване е почнало малко преди обяд тамошно време с детонация пред входа на многоетажната постройка, в която се обитава ведомството в многолюден търговски регион на града, последвана от пукотевица , която е можело да бъде чута на повече от километър и половина разстояние.

Районът към постройката е отцепен от полицията, откакто минимум трима нападатели са влезнали в борба със силите за сигурност , посочи представителят на вътрешното министерство Насрат Рахими.

Той сподели, че до ранния следобяд минимум двама от нападателите са били премахнати, а пукотевица към този момент не се чува . Няма удостоверение обаче, че нападението е завършило.

Експлозията, за която чиновници от силите за сигурност обявиха, че е провокирана от нападател самоубиец , също по този начин е била наоколо до мощно укрепения хотел " Серена ", един от дребното хотели в Кабул, който към момента се употребява от задгранични гости.

Засега не се оповестява за повече жертви и никой не е поел отговорност за офанзивата, която отбелязва завръщане към типа комплицирана градска офанзива, която беше нормална в спора в Афганистан през последните години.

Стотици хора бяха убити в Кабул при офанзиви на екстремистки групировки, в това число талибаните и ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

Но до момента в който американски публични лица организираха серия от срещи с представители на талибаните, Кабул беше релативно спокоен . Макар че на територията на цялостен Афганистан не престават тежките боеве, а талибаните оповестиха към този момент нормалната си пролетна атака, изминаха няколко месеца от последната огромна офанзива против цивилни цели в столицата.

Нападението, единствено няколко дни откакто беше анулирана планувана среща сред представители на талибаните и афганистански политици и представители на гражданското общество в Катар, акцентира спънките пред опитите за реализиране на спокойно съглашение.

Официални лица обявиха, че се надяват скоро да проведат среща, само че дата не е избрана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР