Въоръжени мъже откриха огън в свято за шиитите място в

...
Въоръжени мъже откриха огън в свято за шиитите място в
Коментари Харесай

Най-малко 15 души са убити на свято за шиитите място в Иран

Въоръжени мъже откриха огън в свято за шиитите място в южния ирански град Шираз, убивайки минимум 15 души и ранявайки десетки , съгласно държавните медии, представени от Associated Press.

Официалният уеб страница на правосъдната власт на Иран оповестява, че двама въоръжени мъже са задържани, а трети се укрива след нападението в джамията Шах Чераг. Държавната осведомителна организация ИРНА заяви броя на починалите, а държавната телевизия сподели, че 40 души са ранени .

Атаката, която носеше отличителните белези на сунитски екстремисти, които и в предишното са атакували шиитското болшинство в страната, идва в миг, когато Иран беше разтресен от траяли повече от месец антиправителствени демонстрации, най-голямото предизвикателство за Ислямската република от повече от десетилетие.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на северозападния ирански кюрдски град Сакез, с цел да отбележат 40 дни от. Именно нейната смърт  провокира митингите.

" Смърт на диктатора! " са скандирали протестиращите Жените са късали забрадките или хиджабите си. Други видеоклипове демонстрират многолюдна върволица, която си проправя път по автомагистрала и през прашно поле към гроба на Амини. Имаше известия за затворени пътища в региона.

Свързани с страната медии оповестяват за 10 000 протестиращи в шествието до нейния гроб.

Hengaw, кюрдска правозащитна група, сподели, че силите за сигурност са употребявали сълзотворен газ, за ​​да разпилян стачкуващите. Полуофициалната осведомителна организация ISNA заяви, че силите за сигурност са стреляли с картечници по тълпи от стачкуващи в покрайнините на Сакез и са отблъснали стачкуващите, които са се пробвали да нападат кабинета на губернатора. В него се споделя, че достъпът до интернет в региона е пресечен заради " съображения за сигурност ".

Държавните медии оповестиха, че учебните заведения и университетите в северозападния район на Иран са затворени, сякаш с цел да се ограничи " разпространяването на грип ".

В центъра на Техеран, столицата, огромни елементи от обичайния огромен базар затвориха в символ на взаимност с митингите. Хората ръкопляскат и викат " Свобода! Свобода! Свобода! " из целия пазар.

" Тази година е година на кръв! " са скандирали те. " (Върховният водач аятолах Али Хаменей) ще бъде свален! "

Хиляди протестиращи са задържани от началото на митингите. Иранските правосъдни чиновници оповестиха тази седмица, че ще изправят над 600 души пред съда за ролята им в митингите, в това число 315 в Техеран, 201 в прилежащата провинция Алборз и 105 в югозападната провинция Хузестан.

Прокурорът на Техеран Али Салехи сподели пред държавната осведомителна организация IRNA, че, което се санкционира със гибел в Иран.
 Иран отвръща на Европейски Съюз с нови наказания
Иран отвръща на Европейски Съюз с нови наказания

В отговор на последните наказателни ограничения на Съюза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР