Въоръжени мъже, използващи динамит, нападнаха полицейски участък рано в неделя

...
Въоръжени мъже, използващи динамит, нападнаха полицейски участък рано в неделя
Коментари Харесай

Сепаратистки нападения в Нигерия, има убити

Въоръжени мъже, употребяващи динамит, нападнаха полицейски сектор рано в неделя в неспокойния югоизток на Нигерия, ден откакто двама служители на реда бяха убити при друга офанзива в региона, оповестиха органите на реда.
Атаките в югоизточния щат Имо са новите прояви на принуждение в нестабилния район, където се ускорява сепаратисткия екстремизъм. „ Въоръжените мъже пристигнаха с динамит в ранните часове на днешния ден и нападнаха част от гарата в Ору, само че нападението беше отблъснато “, сподели представителят на щатската полиция Майкъл Абатам пред Агенция Франс Прес. Той добави, че четирима от нападателите са убити, открити бяха и пет самоделни взривни устройства.
Абатам сподели в събота, че редица въоръжени с експлозиви мъже са нападнали и полицейски сектор в Умугума отвън Овери, столицата на щата, убивайки двама служители на реда. По думите му някои въоръжени мъже са нахлули и в резиденцията на Джордж Обиозор, водача на Оханаез, културния съюз на етническата общественост игбо, и са унищожили част от постройката с експлозиви. Обиозор не е бил у дома по време на нападението, сподели той. „ Ние сме по следите на нападателите, с цел да ги надигнем пред съда “, сподели той.
В Югоизточна Нигерия се следи повишаване на насилието от предходната година, когато при разнообразни набези починаха 130 служители на реда и други чиновници по сигурността, както настояват локалните медии. Властите упрекнаха за офанзивите или неразрешеното придвижване на коренното население на Биафра (POB), което води акция за обособена страна на етническия народ игбо, или неговото въоръжено крило, известно като ESN. Групата отхвърля отговорност за насилието.
Сепаратистките придвижвания в Нигерия са изключително чувствителни, откакто едностранното оповестяване на самостоятелна република Биафра през 1967 година от дисидентски офицери от армията на игбо провокира 30-месечна революция. В спора, а също от град и заболявания починаха над 1 милион поданици, множеството от които бяха от игбо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР