ISIL удвои територията, която контролира в Мали за по-малко от година: ООН

...
Въоръжената групировка ISIL (ISIS) почти удвои територията си в Мали
Коментари Харесай

Въоръжената групировка ISIL (ISIS) почти удвои територията си в Мали за по-малко от година, заявиха експерти на ООН в нов доклад.

Забавеното прилагане на мирно споразумение и продължителните атаки срещу общности предложиха на ИДИЛ и филиал на Ал Кайда, също действащ в региона, шанс „да възпроизведат сценария от 2012 г.“, се казва в него.

Това е годината, в която се извършва военен преврат в западноафриканската държава и бунтовниците на север сформират „ислямска държава“ два месеца по-късно. Бунтовниците бяха принудени да свалят властта на север с помощта на водена от Франция военна операция, но те се преместиха от сухия север към по-населената централна част на Мали през 2015 г. и остават активни.

През август 2020 г. президентът на Мали беше свален с преврат, който включваше полковник от армията, който извърши втори преврат и положи клетва като президент през юни 2021 г. Той разви връзки с руската армия и нейната група наемници Вагнер, чийто ръководител , Евгений Пригожин, загина при самолетна катастрофа на полет от Москва миналата седмица.

Мирното споразумение от 2015 г. в Мали беше подписано от три страни: правителството, проправителствена милиция и коалиция от групи, които се стремят към автономия в северната част на страната.


Групата от експерти на ООН заяви в доклада, разпространен в петък, че безизходицата в прилагането на споразумението – особено разоръжаването, демобилизацията и реинтеграцията на бойците в обществото – дава възможност на свързания с Ал Кайда Джамаат Нусрат ал Ислам wal-Muslimin, известен като JNIM, да се бори за лидерство в Северно Мали.

„За по-малко от година Ислямска държава в Голяма Сахара почти удвои зоните си на контрол в Мали“, каза панелът, посочвайки господството на ИДИЛ в селските райони в източната част на Менака и големи части от района на Ансонго в северната част Гао.

Продължителното насилие и атаките, предимно от бойци на ИДИЛ в региона, също така накараха подписалите мирното споразумение „да изглеждат слаби и ненадеждни доставчици на сигурност“ за набелязаните общности, казаха експертите на ООН.

JNIM се възползва от това отслабване „и сега се позиционира като единствения актьор, способен да защити населението срещу Ислямска държава в Голямата Сахара“, казаха членове на панела.

Те отбелязаха, че военните управници на Мали наблюдават конфронтацията между ISIL и JNIM от разстояние.

Експертите цитират някои източници, според които правителството вярва, че с течение на времето конфронтацията на север ще бъде от полза за малийските власти, но казаха, че други източници смятат, че времето е в полза на въоръжените групировки, „чийто военен капацитет и проникване в общността нарастват всеки ден“.


През юни военните управници на Мали наредиха на мироопазващите сили на ООН и техните 15 000 международни войници да напуснат след десетилетие работа за спиране на бунта. Съветът за сигурност на ООН прекрати мандата на мисията на 30 юни.

Панелът каза, че въоръжените групи, подписали споразумението от 2015 г., са изразили загриженост, че мирното споразумение може потенциално да се разпадне без посредничеството на ООН, „като по този начин да изложи северните региони на риск от ново въстание“.

Силите на ООН, известни като Многоизмерната интегрирана мисия за стабилизиране в Мали (MINUSMA), „изиграха решаваща роля“ в улесняването на преговорите между страните, наблюдението и докладването на прилагането на споразумението и разследването на предполагаеми нарушения, панелът каза.

Докладът от 104 страници рисува мрачна картина на други вълнения и злоупотреби в страната.

Панелът каза, че въоръжените групировки, подписали споразумението от 2015 г., и транснационалните групи на организираната престъпност се конкурират за контрол върху търговските и трафик маршрути, преминаващи през северните региони Гао и Кидал.

„Мали остава гореща точка за трафик на наркотици в Западна Африка и между крайбрежните страни в Гвинейския залив и Северна Африка, и в двете посоки“, казаха експертите, добавяйки, че се съобщава, че много от основните наркодилъри са базирани в столицата Бамако.

Панелът заяви, че остава особено загрижен за постоянното свързано с конфликт сексуално насилие в източната част на Менака и централните региони Мопти, „особено тези, които включват чуждестранните партньори по сигурността на въоръжените сили на Мали“ – групата Вагнер.

„Панелът вярва, че насилието срещу жени и други форми на тежки нарушения на човешките права и международното хуманитарно право се използват, по-специално от чуждестранните партньори по сигурността, за разпространение на терор сред населението“, се казва в доклада.


Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР