Палестинец беше застрелян, след като рани 6 израелци в незаконно селище

...
Въоръжен палестински мъж беше застрелян и убит от израелски полицай
Коментари Харесай

Въоръжен палестински мъж беше застрелян и убит от израелски полицай извън службата в незаконно израелско селище, след като откри огън, ранявайки най-малко шестима хора в незаконно израелско селище.

Стрелбата във вторник е извършена пред търговски център в разтегнатото израелско селище Маале Адумим, в окупирания Западен бряг.

Палестинското министерство на здравеопазването идентифицира стрелеца като 20-годишния Моханад ал-Мазраа от Азария, близкия град на Западния бряг.

Репортаж от окупирания Източен Йерусалим, Лаура Хан от Al Jazeera каза, че израелската полиция съобщава, че стрелецът е открил огън във всички посоки, ранявайки няколко души, преди да бъде прострелян и убит от израелските сили.

Хан обясни, че незаконните израелски селища са били повтаряща се огнище на израелско-палестинско напрежение и насилие.

„Тези селища не само се считат за незаконни, но палестинците ги смятат за форма на колонизация, която навлиза в палестинските земи“, каза Хан.

Хамас, движението, което управлява ивицата Газа от 2007 г., похвали атаката като „героична“, но не пое отговорност.

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир пристигна на мястото малко след инцидента. По-рано във вторник Бен-Гвир ръководи нахлуването в комплекса на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, заедно с десетки други израелски заселници.

Боевете между Израел и палестинците в окупирания Западен бряг се засилиха в началото на миналата година, когато Израел започна почти всяка нощ набези в палестински райони на Западния бряг. Поредица от палестински нападения срещу израелци също се засили.

Палестинските и израелските медии съобщиха, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант следят ситуацията със сигурността на Западния бряг.

Повече от 200 палестинци са били убити тази година в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим и Газа, като по-голямата част от смъртните случаи са регистрирани в окупирания Западен бряг.

Поне 26 души са били убити при палестински атаки срещу израелци през това време.

Длъжностни лица предупредиха, че 2023 г. е на път да бъде най-смъртоносната година за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.

Преди това 2022 г. беше най-смъртоносната година за палестинците в окупирания Западен бряг, със 150 убити души, от които 33 непълнолетни, според ООН. Това беше шестото поредно годишно увеличение на броя на жертвите на Западния бряг и съвпадна с началото на почти ежедневни нападения в района.

Увеличаващият се брой на жертвите миналата година накара експертите на ООН да осъдят отношението към палестинците, включително атаките срещу домовете им и унищожаването на имуществото им.

Израел превзе Западния бряг през Близкоизточната война от 1967 г., заедно с Ивицата Газа и Източен Йерусалим. Палестинците търсят тези територии за своята надеждна независима държава.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР