Въоръжен мъж, заявяващ верността си към Ислямска държава“ (ИД), уби

...
Въоръжен мъж, заявяващ верността си към Ислямска държава“ (ИД), уби
Коментари Харесай

Франция се превърна в мишена за джихадистите


Въоръжен мъж, заявяващ верността си към „ Ислямска страна “ (ИД), умъртви минимум двама души и взе заложници в югозападна Франция преди самият той да бъде покосен от полицията. Това е последната към този момент смъртоносна офанзива, стоварила се върху европейската страна.

Както към този момент бе обявено, полицията съумя да убие терориста, взел заложници във френския град Треб. Стрелецът умъртви трима души и рани други двама при три обособени случая, случили се към град Каркасон. Стигна се и до заложническа драма в супермаркет на Super U.

Ето най-големите джихадистки офанзиви, при които бяха убити над 340 души във Франция след стрелбата през 2015 година в редакцията на „ Шарли Ебдо “.

2017

1 октомври: 29-годишен тунизиец с крясъци „ Аллах Акбар “ умъртви две млади дами с нож на централната ж.п. гара в Марсилия. Ахмед Ханачи беше убит от боен патрул. Отговорност за неговото нахлуване пое ИД.

20 април:39-годишен някогашен пандизчия простреля служител на реда и рани други двама на авеню „ Шанз Елизе “ в Париж. Стрелецът Карим Чеурфи беше погубен от полицията и покрай неговото тяло беше открита записка, възхваляваща ИД, като групировката пое отговорност за осъщественото от джихадиста.

2016

26 юли: Двама младежи прерязаха гърлото на 85-годишен духовник пред ужасените погрледи на петима вярващив неговата църква в град Сен Етиен дю Рувре. Абдел Малик Петитжан и Адел Кермиш, и двамата на по 19 години, бяха убити от служители на реда. Отговорност за убийството пое ИД. От видеозапис се вижда по какъв начин младежите са се заклели във честност към групировката.

14 юли: Тунезиец подкара камион през хората, излезли на разходка послучай Деня на Бастилията в средиземноморския град ница. При офанзивата бяха убити 86 души и ранени над 400. Шофьорът Мохамед Бухлел, на 31 година,беше убит от силите за сигурност. Отговорност пое ИД.

13 юни: Люроси Абала, на 25 година, употребява нож, с цел да убие служител на реда и неговата другарка в техния дом в Магнавил, западно от Париж, пред очите на техния дребен наследник. Абала беше погубен от специфичните елементи на полицията, само че към този момент беше популяризирал през обществените медии известието, че е направил убийствата от името на ИД.

2015

13 ноември: Франция беше изумена от най-тежката терористична офанзива в историята си. Джихадисти от ИД, въоръжени с автомати и експлозиви, нападнаха цели край националния стадион в Париж, на който се играеше мачът Франция-Германия, и по едно и също време с това заведения в Париж както и концертната зала „ Батаклан “. При координираните набези бяха избити 130 души, а над 350 бяха ранени.

21 август: Пътниците предотвратиха клане във високоскоростен трен от Амстердам за Париж, като се оправиха с човек, който откри огън по пасажери. Той беше въоръжен с автомат "Калашников", автоматизиран револвер и хладно оръжие. Нападателят е разпознат като 25-годишният марокански жител Аюб Ел Казани, прочут на разследващите служби за връзки с радикалния ислям.

26 юни: Французинът Ясин Сали, на 35 година, умъртви и обезглави своя началник и изложи на показ главата му на фона на две ислямистки флагове на оградата на газов цех в Сен Кантен Фелави в югоизточна Франция. Той се опита да взриви фабриката, само че беше задържан. Извърши самоубийство в килията.

19 април: Сид Ахмед Глъм, студент по осведомителни технологии от Алжир, е задържан по съмнение, че е умъртвил жена, която е била убита в колата си, и възнамерява офанзива против черква в предградие Вилжюи на Париж. Прокурорите настояват, че са разкрили документи за „ Ал Кайда “ и ИД в дома му и че е бил във връзка със обвинен джихадист в Сирия за офанзива против черква.

3 февруари: Въоръжен с нож мъж атакува трима бойци, които охраняваха центъра на еврейската общественост в Ница. 30-годишният нападател Муса Кулибали беше задържан. В ареста той даде израз на своята ненавист към Франция, полицията, военните и евреите.

7-9 януари: Двама мъже, въоръжени с автомати „ Калашников “ нападнаха в Париж редакцията на сатиричния седмичник „ Шарли ебдо “, убивайки 12 души. Полицайка е убита тъкмо преди Париж на идващия ден, до момента в който един стрелец взима заложници в еврейски супермаркет, четирима от които са убити. Нападателите са убити при обособени престрелки с полицията, само че не и преди да изразят честност към „ Ал Кайда “ и ИД. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР