Въобще да не разчитате, че ще се пропукам за незаконните

...
Въобще да не разчитате, че ще се пропукам за незаконните
Коментари Харесай

Незаконните отпадъци няма да затрупат служебния екоминистър

Въобще да не разчитате, че ще се пропукам за противозаконните боклуци . В това бе безапелационен служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на конференция пред публицисти, отдадена на представянето на " Зелената книга ".

" Да не си мислите, скъпи сътрудници, че съм се отказал да спирам вноса на боклуци. Независимо от индикациите, които се усещат като напън и миризма извън - не физически, тъй като мен мъчно могат да ме преборят с тези килограми, продължава подготовката, както си я бях замислял. Тя ще бъде в сходство със Закона за околната среда, Закона за ръководство на отпадъците, Конституцията и Регламента на Европейски Съюз за отпадъците ", безапелационен бе Личев.

По думите му, макар че е изтръскана торбата с парите, изведнъж излезли няколко най-различни документа. Днес да вземем за пример излязъл документ, който някогашният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро одобрил ВМС-то на ОПОС, което е в размер на над 500 000 лева или 200% при междинен % на администрацията на министерството - 40%. Вероятно това било направено, тъй като ОПОС отхвърлил две задания, които съставляват недостига на Министерство на околната среда и водите в размер на 8.5 млн. лева Тази история сега се изследва, ще бъдат дадени детайлности.

Вчера от Министерство на околната среда и водите изпратили до Министерски съвет показания по какъв начин да бъде изпълнено екологичното законодателство, в това число и това за Закона за биологичното многообразие във връзка с Плана за възобновяване и резистентност. Дадена е допустимо най-кратката процедура, с цел да не се спъва отговорността и напъните на служебното държавно управление, увери министър Личев.

Изпълнителният шеф по " Околната среда " Росица Карамфилова показа " Зелената книга " на конференция в отрасловото министерство.

" Зелената книга " съставлява оценка на положението на околната среда за 2019 г . В отчета, който е от 300 страници, са разказани какви са главните трендове, проблеми, провокации и какво е главното положението на околната среда през 2019 година Докладът е признат на съвещание на Министерски съвет и с протокол номер 31.

Докладът се състои от 16 раздела и всеки един от разделите са сложени основни въпроси и послания. Първият раздел е " Емисии за нездравословни субстанции и качество на атмосферния въздух ". Тенденцията е, че за последните 29 години понижават излъчванията на главните замърсители като се изключи фините прахови частици . Причината за повишаване е изгарянето в битовия бранш.

Другият проблем е замърсяването с фини прахови частици 10 - 60% от популацията на страната живее при равнища на замърсяване над допустимото . 13 от общините, които са включени в наказателната процедура са си спазили нормите по повод ФПЧ 10.

Вторият раздел е " Изменение на климата ". Третият основен раздел, който е разказан е " Управление на водни запаси и качество на водите ". Увеличил се е броят на настоящите пречиствателни станции за отпадъчни води, през 2019 година се резервира наклонността за възстановяване качеството на повърхностните води в страната. Забелязва се опазване качеството на повърхностните води.

Четвъртият раздел е " Земеползване и положение на почвите ". За интервала 2019-2020 година се усилва наклонността за опазване на площите с обработваеми земи. Почвите са в положително екологично положение , увери Карамфилова.

Петият раздел е " Биологично многообразие, национална екологична мрежа " Екосистеми ". Площта на предпазените територии се е нараснала, като съставлява 5.27% от територията на страната.

Шестият раздел е " Гори ". Горите са в доста възстановяване и са в положително здравословно екологично положение.

Седмият раздел е " Отпадъци и материални запаси ". Налице е трайна наклонност към понижаване на количеството на битовите боклуци, които са функционалност както на производството, по този начин и на потреблението.

Осмият раздел е " Радиационни характерности на околната среда ".

Деветият раздел е " Шум в околната среда ". Проверени са над 480 промишлени източника от звук в околната среда, като единствено при 5 от тях са установени отклонения от нормативните условия.

Раздел 10 е " Енергетика "

Раздел 11 " Транспорт "

Раздел 12 " Финансиране на дейностите по запазване на околната среда "

Раздел 13 " Оперативна стратегия Околна среда 2014-2020 "

Раздел 14 " Предприятие за ръководство дейностите по запазване на околната среда "

Раздел 15 " Превантивни принадлежности за консолидиране на задачите за запазване на околната среда в капиталовите планове и настоящи съоръжения "

Раздел 16 " Повишаване на екологичното схващане и просвета "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР