Ваня Кастрева дава препоръки на училищата как да изпипват законово

...
Ваня Кастрева дава препоръки на училищата как да изпипват законово
Коментари Харесай

По-лесно е фирма да уволни някого, отколкото учител да накаже ученик

Ваня Кастрева дава рекомендации на учебните заведения по какъв начин да изпипват законово налагането на наказания, с цел да не падат след това актовете им в съда.
Автор: Силвия Георгиева, " Сега ". Следвайте в

Регионалното ръководство по образованието в София е изпратило писмо до шефовете на столичните учебни заведения с инструкции при какви условия да постановат наказания на учениците. На фона на така и така тромавите процедури по санкциониране, поради които учителите пристъпват към санкции единствено в краен случай, някои педагози схващат рекомендациите като намек изобщо да се въздържат от налагане на каквито и да е наказания.
Писмото на шефа на РУО-София Ваня Кастрева е поради " зачестили оспорвания на заповеди за налагане на наказания на възпитаници ". В него тя акцентира, че задачата му е само да окаже методическа поддръжка на образователните заведения " за законосъобразно използване на процедурата по налагане на наказания на учениците, като превантивна мярка против издаване на порочни актове, които да подлежат на анулация по административен или правосъден ред ".
Кастрева припомня на училищата разпоредбата на член 199 на учебния закон, съгласно която санкции се постановат след привършване на останалите механизми за въздействие върху вътрешната мотивация и за превъзмогване на проблематичното държание на учениците. " Това допуска, че преди да пристъпите към налагане на глоба, следва да сте подхванали дейности по оказване на обща поддръжка по смисъла на Наредбата за приобщаващото обучение ", показва тя. Такива дейности са разискване сред ученика и класния началник на зародил проблем, използване на медиатор при решение на спор, консултиране на детето с психолог, включването му в група за повишение на обществените умения за другарство и решаване на спорове по ненасилствен метод, насочването му към занимания, съобразени с неговите потребности и други В тези случаи родителят следва наложително да бъде известен за подхванатите дейности. Ако откаже да спомага, шефът следва писмено да алармира дирекция " Социално подкрепяне ".

Началникът на РУО-София обръща внимание на разминаване сред закона и наредбата за приобщаващо обучение. В наредбата е посочено, че освен налагането на глоба се дава обща поддръжка за личностно развиване. " Описана по този метод, нормата допуска оказване на обща поддръжка едвам след налагане на глобата. Това опонира на волята на законодателя ", споделя тя и предлага учителите да ползват принципите на закона, защото той е с по-висок сан. Т.е. първо да се търси метод за превъзмогване на проблематичното държание и по-късно да се минава към санкции.
Припомня се още, че при откриване на процедура по налагане на санкция директорът следва наложително да уведоми родителите, както и че преди налагане на санкция право на ученика е да бъде изслушан и/или да изложи документално обстоятелствата и събитията, касаещи съответното нарушаване. " Не би трябвало да се неглижира опцията, планувана в закона, родителят на ученика да участва на чуването. Обръщам внимание, че устни диалози сред чиновниците на учебното заведение и родителя са мъчно доказуеми ", поучава тя.
" Вече се усещам изцяло безпомощна. Нямаш авторитет пред ученика, нямаш и пред родителя. Не може да санкционираш. За какво образование приказваме тогава и опция за влияние върху проблематично държание? ", чуди се учителка от столично учебно заведение.

Много е мъчно и комплицирано да се наложи глоба на възпитаник. Според учебния закон това се обосновава с Административно-процесуалния кодекс.
Трябва да има външна институция, която да е медиатор сред учебните заведения и родителите при разрешаване на зародили проблеми. Тази рекомендация направи в предаването " (О)позиция " Асен Александров, шеф на 51-во учебно заведение в столицата и ръководител на Сдружението на шефовете. Според него учебният закон не работи в частта му за налагане на наказания на учениците и наложително би трябвало да се промени. Според Яна Алексиева от асоциация " Родители " пък законовите промени не са наложителни, по-скоро е нужна систематична работа със фамилията - детайл, който не е припознат към този момент от много учебни заведения.
" От общо 1300 възпитаници предходната година сме наложили наказания на четирима, тази година също имаме 4-ма. Почти никакви наказания не постановяваме ", уточни Александров. По думите му редът за налагане на обикновени наказания като забележка за 6 неизвинени отсъствия, за това, че детето пуши в региона на учебното заведение или има нападателна демонстрация, е равностоен на юридически акт, който се написа, с цел да арестуваш някого или да се наложи дисциплинарно уволняване. " Училището го третират като наказателен орган. Защо е този усложнен ред, за какво наказания би трябвало да се постановат по Административно-процесуалния кодекс (АПК)?! Ние сме нещо радикално друго от съда. Моля се на Бога да не влязат и оценките в Административнопроцесуален кодекс и най-после на годината родителите да съдят учителя по математика за какво е написал четворки или петици ", разяснява Александров. " Представете си, че имате палаво дете. Част от родителите споделят: " Вземете ограничения ", другата част споделят: " Детето си е добре. Вие не вземате ограничения ". Затова желаеме някаква външна институция, която без страсти, да ни помогне какво да се направи. Ние нямаме никаква помощ, нито от общината, нито от обществените служби ", съобщи той.
" И учебното заведение, и фамилията постоянно са самотни в развъждането на детето. Вместо да приказваме за санкции, е време да имаме рекомендации. Когато един родител получи сигнал, че детето му има проблем, няма никаква услуга, която да му помогне ", разяснява и Яна Алексиева от асоциация " Родители ". Тя съобщи, че някои родители са в безспорното си право да си обезпокоени от наложеното наказване на детето им, или може би тъй като не са видели предходни ограничения от учебното заведение, свързани с поддръжка. По думите й 51-во учебно заведение може и да изчерпва всички вероятни ограничения за влияние върху ученика преди да наложи наказване, само че не всички образователни заведения съблюдават този ред - или има субективно схващане, или всичко се прави проформа.
" Първият въпрос постоянно е: " Кой е виновният? " И постоянно е учителят. Представете си, че даваме всичко от себе си, аз настоявам, че ние вършим това, само че все пак да не се получава. Не е ли допустимо да има някаква дребна виновност у родителя? ", попита Александров. " Вие започнахте с виновността. Няма виновност ", реагира Яна Алексиева. " Ние желаеме да има една институция, която да ни каже, когато се оправяме добре ", уточни шефът. " Но и фамилията желае да чуе същото! ", отговори Алексиева.
Още във видеото нагоре
Неработеща процедура
В разнообразни полемики учители и шефове са споделяли, че процедурите за налагане на наказания са извънредно тромави и неефективни и директорите действително нямат доста благоприятни условия за влияние. " Процедурата е безпределно неевропейска и популистка, тя е направена в полза на родителя, само че е ужасна като инструмент за образование. Трудна специфичност, пишат се обемни документи - по тази причина и учителите не прибягват до наказания ", разяснява доктор Юлиян Петров, ръководител на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". Обръщането на шефовете към социалните служби при положение, че родителят откаже подпомагане, съгласно него не води до кой знае какъв резултат - в множеството случаи те поучават учителите какво да вършат, вместо самите те да окажат влияние върху родителя да се включи в подхванатите от учебното заведение действия.
По думите на Петров учениците в доста случаи остават ненаказани, каквото и да създадат, по тази причина и порочната процедура родители да оспорват по правосъден ред наложени санкции на децата им е набрала скорост в последните години. Това обаче съгласно него води до извънредно неприятни последици - обезличава експертизата на учителя и снижава престижа му, разрешава на учениците и в бъдеще да се усещат всесилни. " Проблем е не писмото на РУО-София, и сега учителите възприемат написаната процедура като съвсем невъзможна за налагане на наказания. Писмото просто демонстрира каква е картината сега. Имаме правосъдни каузи дори и за ниски оценки ", разяснява още той. 
" Имаме ужасно доста случаи на обжалване на заповеди за налагане на наказания. Нещо повече - имаме обжалвания и на забележки, сложени на възпитаници, които са се държали по несъответствуващ метод. Това към този момент демонстрира тревожна наклонност ", разяснява и Асен Александров, шеф на 51 учебно заведение в София. По думите му задачата на забележката е да даде индикация на родителя - че детето му закъснява редовно за час, държи се жестоко, пречи на останалите в клас и така нататък, както и да се обърне публично внимание на въпросния възпитаник.  " Ако родителят оспорва обективността на забележката, това значи, че тотално сме изгубили борбата да изправим държанието на това дете ", счита той. Според него правилниците на учебните заведения би трябвало да бъдат наложителни и за родителите, а самата разпоредба да стане по-строга, тъй като сега смисълът от наказванията в нея не се вижда.
 
Източници: " Сега ",
 
19 Яну 2023299301 Яну 2023537121 Дек 2022230617 Дек 20222103413 Дек 202251606 Дек 20226291КоментариВаня Кастрева дава рекомендации на учебните заведения по какъв начин да изпипват законово налагането на наказания, с цел да не падат след това актовете им в съда.19 Яну 2023 11:00ч.
Най-голямата покруса на българското обучение е неговата соросоидна феминизация във всичките му звена.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Точно в този смисъл19 Яну 2023 12:50ч.
госпожа Кастрева е Вечната Амбър в просветителното министерсто.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Учител19 Яну 2023 16:01ч.
Кастрева не ви е отговорна! Виновни са всички, в това число и родители, които се месят в образованието. А това да не се пишат бележки и да не се санкционират възпитаници, е подигравка, чиито резултат е пред очите ни.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Спиноза19 Яну 2023 23:00ч.
Кастрева е сороспия, от тия, които унищожиха българското учебно заведение! Платени с американски грантове.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати фют20 Яну 2023 12:08ч.
наказванията могат да имат и противоположен резултат, тъй че по-внимателно с тях.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати По-лесно е преподавател да смени специалността си,19 Яну 2023 11:05ч.
в сравнение с да превъзпитава учениците си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Що за тъпотии?!?19 Яну 2023 11:13ч.
Правилник -> нарушаване -> наказания! Приобщаващи звена, външен съдия - що за нелепости?!?! Толкова ли е изпаднало всичко? Най-добре да връщаме системата преди '90 с оценките за държание и да се завършва с нелепостите. Съд за ниски оценки... Ще 'Омра!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Най огромната стратегическа неточност в образованието19 Яну 2023 11:28ч.
е премахването на шибучицата от наложителния инструментариум на Даскала...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мери19 Яну 2023 12:53ч.
Поздрави за предходните постове. Аз ще прибавя и делегирания бюджет... на приятелките и подмазвачите повече, а...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати нов19 Яну 2023 13:25ч.
Целта е унищожаване на обичайните авторитети- родители и учители, и заменянето им с световни господари. Щом ти лишават правото да санкционираш ти към този момент си никой, не можеш да контролираш, т.е. да управляваш. Този надзор обаче отива и се концентрира при други.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати БПЦ има право да основава училища19 Яну 2023 13:31ч.
Родителите, които желаят да имат възпитани деца, да изискат от общинските управляващи разкриване на учебни заведения под егидата на българската православна черква. А родителите, които одобряват качеството на МОН, да си карат, както до момента и след това да се сърдят единствено на себе си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Светльо19 Яну 2023 13:37ч.
Дачков, дай естрада и на Янка Такева да изясни какъв брой сме гадни и неприятни, родители и деца. Един сой, комуняги сте си, на един ум! Дай й естрада Дачков!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Соросоидите!19 Яну 2023 13:42ч.
Вината е на соросоидните неправителствени организации, които в този момент се подхилват в профил и лапат грантовете на " Америка против България "!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Gen Gurko19 Яну 2023 15:52ч.
Точно тази соросоидка прокарваше джендървлиянието в образованието. Трябваше да я изхвърлят въобще от просветителния бранш още преди 7 години. А тя отново там и отново ум ръси, по какъв начин да се противодейства на този батак, който се твореше и с нейната помощ. Като фашкии над вода са някои.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Учител19 Яну 2023 16:01ч.
И кого да назначат?! Неграмотници, с които е цялостно обществото?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати добре де20 Яну 2023 6:17ч.
Министерството - недоволно. Инспекторатът- и той. Учителите - недоволни. Родителите - недоволни. Децата -и те. Ми, що, не пръснете и завършек на Образователната система? И без това, нищо не остана!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бивш учител20 Яну 2023 10:45ч.
Ето по тази причина напуснах учебно заведение след 30 години самоотвержена битка със системата. Накрая силите ми за отпор започнаха изрично да се изчерпват. Загубих религия и мотивация макар големия ми оптимистичен взор към света. Дано Господ да оказва помощ на учителите с мисионерски дух. Все още ги има.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Не знам за какво се получава така20 Яну 2023 13:13ч.
Не знам за какво се получава по този начин - сякаш въображаемо, сякаш премислено, а то пък не работи. Има доста свестни учители, само че за жалост има и такива, на които не им се работи. И гледат проблемите с нападателните деца и техните родители (защото за неприятното държание на възпитаник са отговорни и неговите родители) да го заобикалят като огромен камък. Е, не желаят да си имат проблеми. Да изтъквам: " сложна специфичност, пишат се доста документи ". Да де, но казусът съществува. Защото тези, които нарушават разпоредбите пречат на останалите възпитаници. На всичкото от горната страна, разпоредбите към този момент стартират да не важат - щом на един се разрешава нещо, за какво да не се разреши и на останалите. И неприятното повлича крайник. Стига се и до разпра. И учителите, които са неглежирали проблемите до този миг, започават да търсят наказване за всички, а около сухото, гори и суровото. Хората от дълго време са го измислили - в едно общество би трябвало да има правила и те би трябвало да се съблюдават от всички. Иначе става безредица и обществото се разпада.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Липсата на престиж у учителя е причината20 Яну 2023 18:44ч.
през историята той/тя в този момент, постоянно е имал престиж, тогава за права и народна власт в никакъв случай не е ставало дума, да вземем за пример по този начин е към момента в армията. Това е обичайната полезност, непокътната и в този момент в Китай заради хилядолетното завещание от конфуцианството, там на преподавател стават на крайници всички, министрите в това число. Това значи и отговорност несъмнено, има и злоупотреби с нея, само че те си остават единици тъй като са забележими от всички, а работата на учителя е забележима в обществото и излиза наяве във времето кой не е заслужен за преподавател. Лев Толстой е от първите, които са си фантазирали, че няма потребност от отдалеченост сред преподавател и възпитаник, той е писал книги за това и го е въвел в неговото селско учебно заведение в имението му. Само че всички други които са се пробвали и те да го вкарат, са имали цялостен крах, настъпвал е безпорядък и образованието ставало невероятно или най-малко едва дейно, както е в този момент в действителност съвсем на всички места, с изключение на в елитните учебни заведения. А повода е пределно елементарна: Толстой си е оставал граф и притежател на земята на селото влизайки да преподава в селското учебно заведение, а той си фантазирал че го почитат единствено тъй като е преподавател който третира учениците си като равни с него. Не може да има тъждество сред знаещия и незнаещия, сред този който е минал пътя и този който занапред би трябвало да го измине, по тази причина е нужна отдалеченост и дисциплинираност, а те не могат да дойдат в случай че няма учителят няма престиж пред учениците.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023330311 Яну 2023134719 Яну 202343728 Дек 20221017
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР