Ваня Григорова ще е кандидатът на БСП за кмет на

...
Ваня Григорова ще е кандидатът на БСП за кмет на
Коментари Харесай

Ваня Григорова ще е кандидатът на БСП за кмет на София


Ваня Григорова ще е претендентът на Българска социалистическа партия за кмет на София. Новината бе предизвестена, само че публично ще стане факт след 10 дни - за 2 септември е планувана градската конференция на столичните социалисти, на която издигането на икономическия специалист на “Подкрепа ” би трябвало да мине през гласоподаване. Ваня има цялостната поддръжка на Българска социалистическа партия в София, увери в анонс ръководителят на организацията Иван Таков.

Името на Григорова се появи съвсем по едно и също време с това на бизнесмена Васил Терзиев, който Демократична България, “Продължаваме смяната ” и Борис Бонев от “Спаси София ” издигнаха за кмет. Но от “Позитано ” до този миг мнения всъщност липсват.

Това в началото сътвори опасения, че лидерката Корнелия Нинова и членовете на бюрото ще имат несъгласия с управлението на столичната организация, с която от дълго време са в обтегнати връзки. Дългогодишният ѝ водач Калоян Паргов даже бе осъден и получи възбрана да заема управителни постове в партията . Едногодишният период на глобата обаче изтече напролет. Наследникът му на поста Иван Таков обаче е негов съидейник.

Нагласата на “Позитано ” е да одобри решението на Българска социалистическа партия - София, разясняват партийци. И обструкции към кандидатурата на Григорова няма. Всичките 24 районни структури са казали “да ”  за номинацията ѝ, заключи пък Таков. Синдикалистката от дълго време е припозната от социалистите като техен човек поради пламенните ѝ позиции против доста от ходовете на ръководещите, безконечната ѝ контра на ГЕРБ, настояванията за повдигане на заплати и обществени заплащания, рецензиите на “ремонта на ремонта ”. А предходната седмица бе измежду бранителите на Паметника на Съветската войска, събрали се да го пазят от пренасяне.
 Ваня Григорова и Иван Таков, дружно с младежи от Българска социалистическа партия бяха измежду хората, които излязоха в отбрана на Паметника на Съветската войска. Ваня Григорова и Иван Таков, дружно с младежи от Българска социалистическа партия бяха измежду хората, които излязоха в отбрана на Паметника на Съветската войска. Снимка: Личен Профил Във Фейсбук
Бе и на честванията на Шипка предходната събота, откъдето също заклейми “тези, които водят война с монументи и исторически дати ” . Те протягат ръка на нашата ДНК, написа яростно Григорова във фейсбук. Така се нарежда изрично и като съпротива на ПП-ДБ, които оферират 3 март да бъде сменен от 24 май като народен празник.

Решенията на градските конференции по принцип не се нуждаят от глоба на “Позитано ”, тъй че след 10 дни и вота на софийските делегати всичко става публично. Но остава въпросът ще има ли ново ляво обединяване в столицата.  Иван Таков твърди, че ще се явят в необятна коалиция. “Повече от два месеца повеждам договаряния с наши евентуални сътрудници. Вече с съвсем всички имаме кардинални сделки и напълно скоро ще можем публично да обявим сформирането ѝ ”, разгласи той в понеделник. Говорено било с повече от 10 партии и обединения, Таков чака завършване до края на седмицата.

На изборите преди 4 година левите пробваха подобен формат - Мая Манолова, която взе над 43% (189 176 гласа) на балотажа с Йорданка Фандъкова, бе самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия и други сили. После обаче тя направи групировката си “Изправи се.БГ ” и дружно с отровното трио на два пъти влязоха в Народно събрание.

Новото прегрупиране вляво е обединяването “Левицата! ” сред Манолова, някогашни червени отпред с Костадин Паскалев (повечето от тях изключени от Българска социалистическа партия като съпротива на Нинова) и АБВ на Румен Петков.

Диалог сред тях и “Позитано ” 20 обаче няма, оттова виждат единствено опит за разтрошаване на левия избор и бойкот на Българска социалистическа партия. Столичните социалисти обаче водят договаряния и с тях, макар че “Левицата! ” направиха поръчка за личен претендент - Никола Вапцаров. “Нашето явяване на локалния избор с необятна локална коалиция е единственият метод да спрем “сглобката ”  в София Обединението на силите е правилният път към триумфа ”, счита софийският соцлидер Иван Таков. Иначе историята на Ваня Григорова е като на съвременна Пепеляшка - първата ѝ работа е чистачка в учебно заведение  и служащ във верига за бързо хранене, написа в автобиографията ѝ за евровота през 2019 година Тогава тя се яви като самостоятелен претендент за Страсбург, само че събра едвам 9320 гласа.

Израснала е в столичния кв. “Христо Ботев ”. Завършила е Търговско-банковата гимназия. Била е откривател в организация за онлайн изследвания, пазарен специалист в телеком и админ в неправителствена организация. След магистратурата от УНСС прави там и докторантура - в катедра “Човешки запаси и обществена отбрана ”. От 2015 година е стопански консултант на президента на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов и е едно от най-разпознаваемите лица на синдиката. Самият Манолов изрази запаси по кандидатирането ѝ за кмет. Опасява се, че ще бъде подведена.

Григорова ще бъде третата жена, която Българска социалистическа партия издига  в столицата - през 2005 година кандидат-кмет бе Татяна Дончева, а на последния избор - Манолова. На 2 септември делегатите на градската конференция би трябвало да разгласят и имената за районни кметове и да подредят листата за съветници. В момента Българска социалистическа партия има 15 души в 61-членния СОС. 77 са номинациите за общинари, измежду които и някои сегашни. Калоян Паргов разгласи, че не желае нов мандат, само че ще оказва помощ на партията.

В множеството региони Българска социалистическа партия ще играе като локална коалиция. Преди 4 година социалистите взеха два региона - в “Младост ” Стефан Стефанов и в “Изгрев ” Делян Георгиев. Стефанов обаче бе самостоятелен, а Георгиев бе изключен от партията и сега е претендент на ПП-ДБ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР