Ваня Григорова: Пеевски като избраха за ДАНС заяви работа за държавата! Ще видим!

...
Ваня Григорова – съветник в СОС-БСП - Илиана Беновска Беновска
Коментари Харесай

Ваня Григорова – съветник в СОС-БСП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.02.2024 г.

Работата на СОС. Липсата на прозрачност, обещана от новите управляващи.

„С огромно любопитство и енергия очаквам този разговор с Ваня Григорова! Както сме я обявили в анонса – Кмет? Председател на СОС? Просто жена?“, попита Беновска. Ваня Григорова отговори: „По-скоро първото или третото! Това за председател на СОС, аз не смятам, че това е нещо, с което трябва да се занимавам. За мен това е скучна и административна дейност. Аз имам нужда от динамика, разговори с хората, от борби!“.

„Но щом така вдигаме градуса на разговора, нека да чуем разговора веднага след изборите!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията след балотажа на кметските избори в София

Илиана Беновска: Ще се превърнете ли в български държавник, ляв политик от нов тип!

Иван Таков: Нямайте съмнение!

Ваня Григорова: Аз смятам, че вече съм такъв!

Беновска продължи: „Очаквах да дойдете с тениската! Изгубихте ли ентусиазма, плама, продължавате ли да се кълнете в България след 7 заседания на СОС? Говоря за енергичен, работен ентусиазъм!“. Григорова отговори: „Няма такъв, за съжаление, защото, когато вече трети месец не можем да изберем председател на СОС, не можем да работим по същество. Всъщност има, но опитите ни да се сдобием с информация за това в какво финансово състояние за общинските предприятия, какви са бизнес плановете в транспорта, в сметопочистването, те удрят на камък. Тези, които дойдоха с обещания за откритост и прозрачност всъщност крият информация и няма как да се получи обещания политически диалог. Ние сме „скопени“ политици в момента поради факта, че тези, които се заявяваха като носители на нов модел и нов морал всъщност не са такива!“.

„Лошото е, че сте права. Вашият автомобил е като кола без акумулатор, цитирам себе си от предната пресконференция. Не Ви питам какъв ще бъде изхода от следващото заседание, а по-скоро се интересувам от конструктивността и градивността на динамиката, заради която се кандидатирахте за кмет на София! Тази София спи, дреме, потъва в клони, някакви страшни светещи арки!“, продължи Беновска. Григорова отвърна, че вече трети месец не могат да съберат клоните от улиците, което е потресаващо! Беновска обясни: „Но вижте бюрокрацията, ако аз видя клон мога да се обадя в инспектората, оттама ще ми кажат – аз ще се обадя на едикоя си институция, която ще се обади на втора, трета тя да разреши. И аз си помислих, че ако кажа – хей, момчета от екипа елате да вдигнем този клон, ще стане по-бързо! Ако позволите една шега, един ден малката ми дъщеря дойде и каза – дай ми тефтерче и писалка, тръгвам по улиците да записвам нередностите и ще ги занасям на кмета Фандъкова. Става дума за 10 годишно дете! Направи го и имаше ефект. Защо не вземете такива доброволци! Сигурна съм, че деца и ученици от сърце ще Ви станат щаб!“. Ваня Григорова отговори, че това сигурно е така, но по-притеснителното е, че има тенденция всяка нейна критика да се възприема като реакция от това, че не е спечелила изборите, от злоба и критикарство, а не градивна критика. Тя припомни, че се е въздържала от критики по време на първия сняг, който е бил възприет като бедствие, защото на нея също щеше да ѝ е трудно в рамките на две седмици, като новоизбран кмет, да се пребори с тези проблеми. Но два месеца и половина вече са твърде много време. В този смисъл помощна на хората е ключова, защото няма как инспектората с 200 човека да е навсякъде. Затова е важно да се събират такива сигнали, но е важно и управляващите да ги приемат като помощ, а не като саботаж!

Обжалването на изборните резултати в София пред Административен съд София.

„Ще Ви напомня откъс от нашата предизборна обиколка из София и да Ви питам какво носите за тези 3 месеца? Отчаяхте ли се, надъхахте ли се още и дали повече дипломатичност без сглобки ще можете да излъчите?“, попита Беновска и пусна запис от обиколката из София на 16 октомври 2023 г.

Илиана Беновска: Намираме се в така наречения триъгълник на властта. седнали сме в подножието на новата сграда на НС, бившата сграда на партийния дом. На теб, като кмет, ще ти се налага да работиш с НС, с МС, с президентството. Това е ситито на властта. Как се чувстваш, уверена ли си?

Ваня Григорова: Аз работя тук от 8 години и половина. И досега ми се е налагало да влизам в МС, НС, включително и в президентство по различни теми, включително демографската криза. Като член на Икономическия и социален съвет писахме един анализ с мерки за преодоляване на демографската криза, който беше поръчан от президентството. Аз се чувствам нормално в такава среда, няма как да е другояче. Мен не ме стряскат официалните кабинети. Да не говорим, че за мен и преди това никога не са били авторитет хора, които просто са известни и ги дават по телевизора. За мен авторитет е човек, който наистина проявява човещина и той не е необходимо да е стъпвал нито в президентството, нито в МС. Може да почиства тревата между плочките на тротоара, но ако е човек, за мен е много по-голям авторитет от много, които се чувстват част от политическия елит.

Илиана Беновска: Тук на това Ларго си прекарвала много време по протести.

Ваня Григорова: Така е!

Илиана Беновска: Хрумва ми сега дали няма да ти се наложи да дойдеш като кмет или като председател на групата на БСП тук отново?

Ваня Григорова: Тъй като, когато се срещам с колеги, работещи в различни сектори – много ни обещават, но когато отидат там, забравят какво е било. Ще ни пречите ли тогава да протестираме срещу вас? Аз минаги им казвам, че ще работя с тях рамо до рамо за решаване на техните проблеми. Но ако нещо е извън компетенциите на Столична община или имам нужда от тяхната подкрепа, самата за ще ги призова да ме подкрепят.

Илиана Беновска: Като говорихме за външния прием и когато седнахме пред Народния театър, даже сега се учудвам, че никой не е дошъл да ни разкара от стълбичките. Макар че аз не видам нищо незаконно и лошо. Това показва, че се чувстваме съпричастни към това НС, дали ще трябва да вземеш разрешение като общински съветник, за да си направиш приемна тук?

Ваня Григорова: Това е забавно. Разбира се, че трябва да се иска разрешение. То по-скоро е уведомителен режим. Но не мисля, че има проблем да застане който и да е тук. Помните, че имаше едни палатки на хора с увреждания, които повече от година стояха тук. Проблемът е, че ние живеем в псевдодемокрация. Те ти казват – можеш да говориш каквото си искаш, но ние имаме право да не те чуем! Време е да го променим!

Илиана Беновска: Така е и в любовта!

Ваня Григорова: В любовта може да е така, но това са наши представители и те са длъжни да ни чуват! И когато стана кмет или общински съветник, но аз мисля, че имам много добри шансове да стана кмет, аз ще се опитвам да се вслушвам в гласа на тези, които не са чути. Защото знаете бизнесът какво прави, той може да плаща на лобисти, той може да плаща на експерти, които да внушават от телевизора удобните за него решения. За съжаление човекът под колоните, който споменахме в началото на нашата среща, той няма лобист, той няма експерт, който да посочва неговите проблеми и да помогне да ги реши!

Илиана Беновска: Нека така да завършим! Защото това не е финала, това е временен финал. Има 13 дни до изборите.

Ваня Григорова: Да, и през това време се надявам да срещна повече хора, да стисна повече ръце и да изговорим техните проблеми. Защото в крайна сметка именно това би трябвало да прави общината – да се самоуправлява, а не някой невидимо да управлява отгоре!

Илиана Беновска: Ще проверяваме!

Ваня Григорова: Надявам се, защото човек има нужда от коректив!

Илиана Беновска: Така е, но и ще помагаме! Успех!

Ваня Григорова: Благодаря!

Беновска продължи: „Затова Ви попитах – Ваня Григорова – кмет? Председател на СОС? Просто жена? Сега ги видяхме и трите на едно място. Видяхме и бившия синдикалист, макар че бивш синдикалист няма. И така, Вие образувахте дело в Административен съд София по отношение преброяване, законност, флашки, протоколи и така нататък! Дайте кратката версия?“. Григорова обясни, че са стигнали до проверка на 313 секции, в които има най-сериозни разминавания между официалните резултати и реалните такива. Вещите лица е трябвало да изземат флашките си информацията за машинното гласуване. Те са установили, че има разминавания. 16 флашки липсват, а една се е намерила и са я дали след като е приключила проверката. Но 15 ги няма въобще. Има оригинални флашки и белова и чернова. Има и резервни такива. В тези 15 секции няма нито една от двете флашки. Григорова заяви: „Аргументът на Терзиев и неговата кохорта е, че не флашките се броят. Да, не флашките се броят, но ние през тях трябваше да можем да установим доколко достоверни са фактите, записани в официалните протоколи, а ние всъщност няма какво да проверяваме!“.

„Юридически не виждам тук да е конституиран прокурор в това дело? Прокурорът съблюдава законността, поискайте! Как са били броени кой, какво, колко?“, попита Беновска. Григорова отговори, че броят на гласувалите би трябвало да се установи през машинните разписки, които излизат от машината. Но те трябва да бъдат подпечатани с уникален печат на точно тази СИК. През целия ден масово не са били слагани печати. „Навсякъде тези принтери могат да бъдат поставени и да бъдат принтирани каквито ни трябват машинни разписки. И нямаме никакви доказателства, че това листче е поискано и предадено от избирател в съответната урна. Затова ни бяха нужни флашките, а флашките ги няма! И веднага Терзиев отговори с пост на фактите, които изнасям. После имаше пост, забележете, на МС. Правителството се включи и обяви как аз разпространявам дезинформация, а аз просто цитирам това, което е казано от вещите лица пред съда!“, категорична бе Григорова.

Беновска показа решението на съда, в което се казва, че 15 флашки липсват и попита: „Ако Вие разпространявате дезинформация, този съд да не е купен от Вас?“. Григорова отвърна: „Вещото лице ги казва тези неща, аз ги оповестявам и Терзиев и МС се включват, защото това е национален въпрос! защото избора на кмет на София засяга цялата страна и беше ясно, че за тях е ключово да превземат този пост по всички възможни начини!“.

„И какво правим сега? През седмицата Ви попитах не е ли време за нови избори за кмет на София?“, попита Беновска. Григорова отговори, че това може да го каже само съда. Следващото заседание е на 15 март. Дотогава тази експертиза трябва да бъде извършена на 1639 секции, колкото са всичките в София. Тогава съда трябва да прецени доколко сериозни са разминаванията и проблемите около организацията на процеса. Според нея оневиняването на ПП и ДБ върви и по линия на това, че те не били отговорни за провеждането на изборите. Отговорността е на ЦИК. Тогава защо казваме, че задължението на служебното правителство е единствено да проведе честни и прозрачни избори. „Значи, когато те заявяват – хубаво е, че ще правим местни избори с наше МВР, тогава отговорността някак не е тяхна! Те са като пачавра, която леке не държи! Те могат да направят абсолютно всичко, да организират псетата си от техните кръгове, които да продължават да внушават, че те не носят отговорност за каквото и да било!“, категорична бе Григорова.

Увеличението на парите за представителни разходи в бюджета на София.

„И вашия „приятел“ Васил Терзиев, към когото проявявате разбиране и благодаря за това, защото наистина трябва да има доза търпимост, но с граница, той се закача с Вас през фейсбук, Вие му връщате. Скоро прочетох, че той си дарявал заплатата и си взима едно левче. Попадна ми един документ, приложение номер 4, в което пише, че бюджета за 2024 в точка 3 пише 500 000. В същото приложение за 2023 пише 210 000. Разтълкувайте какво значи това?“, попита Беновска. Григорова отговори, че това е приложение към бюджета на Столична община. За 2023 Столична община е имала възможност за протоколни нужди, срещи да ползва 210 000 лева. В проекта за 2024 г. има увеличение с 140%. Тя заяви: „Тези 290 000 повече, вместо да ги даде за представителни разходи, г-н Терзиев, след като проявява такава загриженост за хората с увреждания, той си дари две заплати, една от 1500 лева и една от 3000 лева за хора с увреждания, като това го ползва просто за пиар! Няма лошо, но с една ръка даваш 3000, а с другата прибираш 290 000! Защото 290 000 се равняват на 96 негови месечни заплати, а той ги взима само за една година. Някои ще кажат, че те не са за него, но как предходното управление се е справило с 210 000, а на него му е нужно половин милион? Ето това показва лицемерието! В това управление водещ ще бъде пиара! Той затова пише непрекъснато статуси, абсолютно безсмислени, но пиар действия, които трябва да прикрият безпомощността му! Но нека не се заиграва с хората с увреждания!“.

Ваня Григорова разказа, че с нея се е свързал баща на 17 годишно дете с увреждания, което е спортист. То няма къде да спортува, то има нужда от треньор, тренажор. Оказва се, че няма кой да го снабди с хранителни добавки, витамини и специален тренажор. „Успяхме да намерим фирма, която да достави въпросния тренажор. Но това не го казвам, за да се похваля, че съм била мост между човека, който иска да даде парите и нуждаещия се, а за да демонстрирам, че тези хора трябва да се молят, за да може техните деца да имат някакво бъдеще! Затова трябва да има общинска политика, която без да унижава хората, да удовлетворява техните нужди!“, категорична бе тя.

Спекулациите, че ще оглави партия на Васил Божков.

„Ще ставате ли водач на партия на Васил Божков?“, попита Беновска. Григорова отговори, че никога не е виждала този човек.

Подаръкът.

Беновска подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Това е „Библията на прехода“!“. Ваня Григорова отвърна: „За мен ще е интересно, защото аз Ахмед Доган като млад въобще не съм го следила. Правено е през 1994 г., а аз тогава съм била първи курс в Търговския техникум. В този смисъл ще ми бъде изключително интересно нещо от началото на прехода, преди на всички да ни е ясно през какво ще минем в следващите 30 години!“.

„С г-н Доган обсъждахме възможността да направим втора серия, обаче прехода върви адски тегаво и бавно и този разговор се отлага!“, каза Беновска. Григорова отвърна, че може би прехода е свършил, но не ни харесва финалната фаза, в която се намираме и търсим нов преход към нещо ново!

Ще се присъедини ли към евентуален бъдещ политически проект на Румен Радев?

Ваня Григорова заяви, че няма покана да става председател на партия на Румен Радев. Още повече, че това не се заявява като лява, проработническа, социална формация с каквато тя би се ангажирала. Тя продължи: „Все пак аз съм политическо животно, очаквам да видя в каква посока ще се развива такава формация и тогава мога да изкажа мнение!“.

Би ли си сътрудничила в политиката с ДПС и Делян Пеевски?

„Говорихме за Доган, излязоха анализаторски теории, че виж ти Корнелия Нинова гравитирала около Пеевски и Доган. Да Ви попитам и Вас, младия, мъжествен, енергичен Делян Пеевски, бъдещ съводач на ДПС, вероятно, привлекателен ли е за партньор? Не бързайте да ми отговаряйте крайно, има прагматичност в неговите предложения!“, попита Беновска. Григорова отговори, че тези, които са се борили срещу Пеевски, наричали са го „кой“, обикаляли са улиците и след това са си правили годишнини от това обикаляне, за тях вече той не е „кой“, а „свой“. „В този смисъл не чувствам необходимост да демонстрирам отвращение от г-н Пеевски. Но не смятам, че той може да бъде част от формация, с която мога да работя поради факта, че те водят дясна икономическа политика! чухме Кючюк, който каза, че политиката подкрепяме Украйна била част от европейските ценности. Да, трябва да се подкрепя всеки, който е мачкан, унижен, нападнат. Но нима след толкова години не виждаме, че наливането на оръжия в Украйна води само до унищожението на Украйна! за мен това е подчинена политика, подчинени позиции, които са ми непривични. Аз предпочитам да мисля, отколкото някой да ми спуска директиви кое е ценност!“.

Ваня Григорова продължи, че е смущаващо как за последните месеци Пеевски е станал по-евроатлантик от най-големите евроатлантици. Тя продължи: „Защото беше вкаран в списъка „Магнитски“. Законът „Магнитски“ не е нищо повече от възможност, която САЩ си откриха да притискат политици от други държави! Ще те вкарам в списъка, ще те обявя за престъпник и корумпиран без доказателства и без да се е водило дело и ти ще ме слушаш какво ти казвам. В противен случай ще ти се случи нещо, което зависи от мен! Това е извиване на ръце, това е извън всякакви юридически разбирания за право! Тоест САЩ, в момента в който решат вкарват някой от българските политици и ние спираме да говорим за реалните проблеми и да търсим решения на реалните български проблеми! Междувременно закриваме енергетиката, тецовете, АЕЦ „Козлодуй“ минава на гориво от „Уестингхаус“, с което ще работи, но не с пълния си капацитет! Ние от енергийното сърце на Балканите се превръщаме във вносител на електроенергия! Това трябваше да ни удари няколко бързи шамара и да се освестим. Вместо това в последните дни голяма част от миньорите в „Марица Изток“ излизат в отпуск, което означава, че нужда от тях вече няма!“.

Беновска пусна запис от въпросите, които задава на Пеевски след избора му за председател на ДАНС през 2013 г.

В кулоарите настъпи „турбуленция“! Всеки искаше да чуе и види Пеевски. Само аз успях на го догоня и запитам.

Илиана Беновска: Може ли да кажете, г-н Пеевски, с каква задача влизате в ДАНС?

Делян Пеевски: Има време да кажа.

Илиана Беновска: Сега го кажете, защото това е най-важния въпрос за обществото!

Делян Пеевски: Вече агенцията повече ще работи, отколкото да говори! Няма да коментирам, ще ме съдите по делата ми!

Илиана Беновска: Няма да Ви съди никой, ние искаме да Ви аплодираме! Кажете, за какво да Ви аплодираме!

Делян Пеевски: Ще видите, има време!

Илиана Беновска: Как се получава сливането между парите и тайните служби, заедно с парламентарната власт? Ще ми отговорите ли?

Делян Пеевски: Няма да коментирам, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Моля Ви, отговорете!

Делян Пеевски: Нали, може да не ме блъскате!

Илиана Беновска: Блъскат ме мен, не го правя нарочно! Може ли да кажете, все пак, каква ще бъде програмата Ви?

Делян Пеевски: ДАНС вече ще работи! Няма да се говори само, каквото беше в миналото!

Илиана Беновска: Как ще работи? С разчистване на сметки с финансовите противници ли?

Делян Пеевски: Със сигурност няма да има разчистване на сметки! Ще работя само за държавата и за нейните граждани!

Илиана Беновска: Как точно?

Делян Пеевски: Ще видите по действията ми!

Илиана Беновска: Вие, отсъствахте в миналия Парламент - в целия мандат! Сега станахте много активен! Това ли беше цената?

Делян Пеевски: Г-жо Беновска, ако обичате!

Илиана Беновска: Успех Ви желая, г-н Пеевски!

Беновска продължи: „Това беше страшен спомен! Преди 11 години Пеевски е заявил, че ще се бори за държавата, за интересите на хората, че ще установи законност!“. Григорова отвърна, че самата тя е била крайно възмутена, когато Пеевски е бил издигнат за шеф на ДАНС. Тогава обаче не е осъзнала механизма, по който е било събудено недоволството. Няколко дни преди това Плевнелиев е подписал промяна на закона, с която се променят изискванията за председател на ДАНС с думите – аз подписвам, но отговорността ще я носите вие! „Тоест средите около Плевнелиев вече са знаели какво ще се случи. В петък сутринта, когато се случва това Асен Генов мигновено прави събитие във фейсбук, то се разпространява през всички НПО канали. През деня се самонавивахме колко е лошо това и вечерта излязохме на площада. Аз бях там. Тази емоция, това отрицание продължи няколко дни. След това започна да става ясно, че тези хора не са водени от принципи, а от това, че искат да избутат БСП от управлението и да станат част от управлението!“, категорична бе тя.

„Давател и кредит на доверие на Пеевски сега? Анализирахте как са били манипулирани събитията преди 11 години! Пуснах ви, за да видите заявката му, той 11 години не се е отказал! Дали тогава е бил с чисти намерения, дали сега е годен, никой не знае! Историята ще каже, но даваме ли му кредит на доверие?“, попита Беновска. Григорова отговори: „Те са част от управление, в което са ПП и ДБ. Това за мен е огромен проблем. Аз не го познавам Пеевски като личност. Не бих могла да направя някаква оценка за този човек. Но това, което виждаме, че са в сглобка с ПП и ДБ, хора, които бяха спуснати отвън с конкретни задачи и те ги гонят и съсипват българската икономика и енергетика!“. Така завърши разговорът между Ваня Григорова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 3-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР