„Външното оценяване след 4 и 10 клас е задължително по

...
„Външното оценяване след 4 и 10 клас е задължително по
Коментари Харесай

МОН: Ще има външно оценяване за 4, 7 и 10 клас

„ Външното оценяване след 4 и 10 клас е наложително по закон, тъй че от гледна на това то няма да отпадне “, разяснява Евгения Костадинова, шеф на дирекция "Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката за външното оценяване след 4 и 10 клас.
„ Националното външно оценяване важи за 4, 7 и 10 клас и съгласно нормативната уредба е наложително. Ако възпитаник не се яви, би трябвало да показа записка с уважителни аргументи – това важи и за външното оценяване за учениците от 10 клас ", разясни Костадинова.
По думите ѝ оценките от изпитите за 10 клас се отразяват в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий. Дипломата за приблизително обучение регистрира триумфа от 11 и 12 клас.
„ То е значимо, тъй като дава информация за пропуските и напредъка на съответния възпитаник, оценката му не е дадена от преподаващия му преподавател, а е уловила базовите му умения, добити в целия стадий. Външното оценяване дава и информация за качеството на просветителната ни система – на национално и районно ниво, и демонстрира дали е съответно образованието за съответната възрастова група. За 10 клас също е доста значимо и част от учениците, които учат в обединени учебни заведения, въз основа на резултатите от това оценяване, сменят учебното заведение си ", сподели още специалистът.
Тя добави, че още през август на уеб страницата на МОН е оповестена информация по какъв начин ще наподобяват външните оценения и кои основни резултати от образованието ще бъдат измервани на изпитите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР