Външното министерство в Скопие е изпратило протестна нота до българското

...
Външното министерство в Скопие е изпратило протестна нота до българското
Коментари Харесай

Северна Македония с протестна нота до България заради изказване на Джамбазки

Външното министерство в Скопие е изпратило протестна нота до българското министерство на външните работи по отношение на предизборно видео на евродепутата и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване Ангел Джамбазки, написа " Независен весник ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието показва, че в " скандалното видео, граничещо с фашизъм и великобългарски фантазии, подхранвани от Санстефанския контракт ", се твърди, че Македония е българска, а България е над всичко, а македонците са единствено " краткотрайни шефове " на " нашата, на моята " Македония. Според Джамбазки не може да се живее в 21 век, без да се признае 20 век, акцентира македонският вестник.

" Колкото по-силно крещите вашите неистини, толкоз по-бърз и ужасяващ ще бъде вашият край ", декларира още българският евродепутат, в което се обръща към премиера Зоран Заев с думите, че " колкото и да се върти, Македония е българска, а Албания все ще му е откъм гърба ".

В нотата е маркирано, че Скопие ще уведоми институциите в Европейския съюз , и се акцентира, че сходни изказвания не способстват за напъните за задълбочаване на другарството, добросъседството и съдействието сред двете страни.

" Реторика, в която се показват териториални искания към съседите, не приляга на страни съюзнички в НАТО и на страна, членка на Европейски Съюз ", се споделя в реакцията на външното министерство.

Вестникът показва, че макар реакциите на Европейския парламент за " провокациите на България към Македония " това видео е доказателство, че тези провокации не стопират.



Няколко дни по-рано Джамбазки имаше остро изявление против съседката ни и в Европейския парламент:



" Заев и Мицкоски унижиха всички албанци " , написа в това време в. " Нова Македония ". Вчера министър председателят и водач на СДСМ Зоран Заев и водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се договориха за отсрочване на преброяването за септември и на локалните избори за втората половина на октомври. За това Заев единствено уведоми по телефона водача на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, без да го пита за неговото мнение, с което бяха унижени всички албанци, заяви опозиционният Алианс за албанците.

" По този метод от партия, която влезе в държавното управление, мамейки ни с " албанския министър председател ", ДСИ през днешния ден се трансформира в партия, нанасяща огромна вреда на албанците, този път с отлагането на преброяването ", се споделя в известието на Алианса.

Партията акцентира, че щабовете и деятелите на албанците в диаспората и в страната ще бъдат будни и дейни, и " за всяка договорка, подписана във щета на албанците, един ден всички ще дават отговор ".

В. " Вечер " оповестява, че и ръководителят на Народното събрание Талат Джафери е срещу отлагането на преброяването , което трябваше да се организира от 1 до 21 април. Той сподели нощес в предаване на ТВ21, че отсрочване на преброяването не се прави на конференция, а в Народното събрание. И съобщи, че е срещу отлагането, направено сякаш поради пандемията.

Джафери акцентира, че страната е произвела избори в изискванията на пандемия, а преброяването е самостоятелен акт, при който преброителят върви по домовете при съблюдаване на всички здравни протоколи. И акцентира, че не е значимо какво счита персонално той, а би трябвало да бъдат спазени законите и конституцията.

" Политическите решения на политическите субекти не създават правни резултати, до момента в който не се извършат нужните институционални процедури. Чакам и изказванията от идната среща с албанската съпротива, планувана за сряда, които ще бъдат значими за решението ", сподели още Джафери.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР