Външното министерство на Турция обяви, че е привикало посланика на

...
Външното министерство на Турция обяви, че е привикало посланика на
Коментари Харесай

Турция: САЩ ни причиниха рана, която трудно ще бъде отстранена

Външното министерство на Турция разгласи, че е привикало посланика на Съединените щати в Анкара, откакто американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид. В събота американският държавен глава съобщи, че гибелта на 1 милион и 500 хиляди арменци в Османската империя по време на Първата международна война съставлява геноцид.

Изявлението му разгневи Анкара и в допълнение утежни обтегнатите връзки сред двете двете страни, които са съдружници в НАТО. В изказването на турското външно министерство до дипломат Дейвид Сатърфийлд се показва, че изявлението на Байдън няма правно съображение и Анкара " го отхвърля, намира го за недопустимо и го осъжда по най-категоричен метод ". Позицията на Байдън е предизвикала " рана в връзките, която ще е мъчно да бъде отстранена ", написа още външното министерство на Турция, съобщи БНР.

По-рано Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон и акцентира, че " подправянето на историята и потреблението ѝ за политически напън " са неприемливи. Декларацията на Байдън обаче беше приветствана от Ереван. Арменският министър председател Никол Пашанян акцентира, че Съединените щати още веднъж са потвърдили непоколебимото си желание да пазят човешките права и универсални полезности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР