Външнополитически теми доминираха на провелия се този четвъртък Европейски съвет,

...
Външнополитически теми доминираха на провелия се този четвъртък Европейски съвет,
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Русия и Турция са силите, които могат да деескалират конфликта в Нагорни Карабах

Външнополитически тематики преобладаваха на провелия се този четвъртък Европейски съвет, а измежду тях съществена точка бяха връзките с Турция на фона на напрежението сред Анкара и Атина, както и ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан.

" Най-вероятно Европейският съвет е взел решение да не взема решение във връзка с Турция ", съобщи политологът Мартин Табаков в студиото на " Тази заран " по bTV.

Европейски Съюз възприема изчаквателна позиция по отношение на Анкара, оставяйки тематиката за връзките с Турция за идващия Съвет след два месеца, счита политологът.

Европа има две варианти във връзка с югоизточната ни съседка - " морковът и тоягата ". Тоягата са вероятните наказания, а морковът е предоговарянето на митническия съюз и визова либерализация, които Анкара желае, само че страните членки не желаят да ѝ дадат, по тази причина търсят междинен път, споделя Табаков.

Евросъветът прикани за деескалация на напрежението в Нагорни Карабах, само че няма надзор върху динамичността на спора. В района още веднъж решаваща дума имат районните сили, като Турция е едната от тях, а другата е Русия. До огромна степен напрежението не е единствено сред Ереван и Баку, само че и сред Москва и Анкара.

Турция получава азерски газ, който замества съветския, който купуваше преди, а Анкара се трансформира във все по-голям снабдител на оръжие за Азербайджан, което също въздейства на връзките с Москва. Базовата тактика на Русия пък е да оказва помощ на Армения, само че по подобен метод, че да не отблъсква Азербайджан, разяснява Табаков.

Президентският спор в Съединени американски щати не е повлиял на предизборните настройки, което е особено за общество, което е разграничено и където хората към този момент са решили за кого ще гласоподават и никакви причини не могат да повлияят на решението им, счита политологът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР