Външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН) предостави на парламента

...
Външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН) предостави на парламента
Коментари Харесай

Генчовска предостави документите за РС Македония, но не е ясно имат ли секретен гриф

Външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН) даде на Народното събрание двустранния протокол сред България и Северна Македония, само че съгласно " Продължаваме промяната " го е засекретила. Нещо, което от Външно министерство отхвърлиха.

Нейните опити да блокира вероятно решение по въпроса със Северна Македония сега, когато той се разисква на най-високо равнище в Европейски Съюз, са придружени от продължаващата истерична акция на партията ѝ " ИТН " да саботира преференциалния за България късмет за излаз от рецесията.

" Продължаваме промяната " (ПП) оповестиха във вторник, че Генчавска е внесла документите с гриф за достъп " За прилагане ", което лимитира кръга на хората, които могат да ги прочетат. Именно заради това те не могат да бъдат огласени пред обществото, което към този момент е задоволително облъчено от пропагандните лозунги на Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация, президента Румен Радев и прочие

" Призоваваме министър Генчовска да смъкна секретния гриф. Призоваваме също Министерство на външните работи в най-кратки периоди да пристъпи към сключване на контрактувания от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, обществено оповестено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи ", настояха от Политическа партия.

Според Външно министерство, обаче, " документите нямат конфиденциален гриф и са входирани в очевидно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет, заведени по този метод те са налични за запознаване от всички народни представители ".

Очаква се парламентарната комисия по външна политика да се събере в сряда и да разиска позицията на Външно министерство по всички упования към предлагането на френското ротационно председателство на Европейски Съюз.

Очакванията на ръководещите бяха, че съвещанието ще се организира след вота на съмнение, което би трябвало да бъде планувано 24 часа след дебатите по вота във вторник, написа Медиапул. Тоест, има опция разискването за РСМ да стане в четвъртък, само че съвещанието е планувано за 15.00 часа в сряда.

Френското ротационно председателство на Европейски Съюз се съобрази със София и вкара в преговорната рамка на Северна Македония българските условия. По този метод Европейски Съюз става поръчител за осъществяването им - нещо, което до неотдавна бе немислимо, защото страните членки не желаеха да извеждат решаването на двустранни разногласия на европейско равнище. В опит да се отблокира европейската интеграция на Западните Балкани, обаче, бе реализиран компромис.

В плана на преговорната рамка обаче са заложени и двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани сред Скопие и София според контракта за добросъседство сред двете страни от 2017 година.

По този протокол България и Северна Македония договарят от месеци към така наречен пакет " 5+1 ". Целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за осъществяване на поетите в Договора от 2017 година задължения. Преговорите бяха водени точно от министър Генчовска, която би трябвало и да подпише протокола.

Една от точките в пакета към този момент бе изпълнена от Северна Македония, която изпрати нота до Организация на обединените нации, в която прецизира, че името Северна Македония визира единствено страната, а не и географската област.

Протоколът би трябвало да съдържа и ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и други.

Какво следва?

Засега решението по проблема е пленник на политическата рецесия у нас. Ако държавното управление оцелее при гласуването на вота на съмнение, може да се чака развиване по проблема с повдигането на ветото за договарянията на РСМ с Европейския съюз.

В същото време напусналата ръководството и разпадаща се партия Има Такъв Народ продължава да повтаря мантрата на водача си Станислав Трифонов за " национално изменничество ", в опит да оправдае оттеглената си поддръжка за кабинета на Кирил Петков, който към този момент посочи други аргументи – корупционни. Най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, която носи директна отговорност за калпавия контракт от 2017 година и която твърди, че отстоява евроатлантически полезности, отхвърля да се ангажира с ясна евроатлантическа позиция по проблема със Северна Македония.

Всичко това блокира историческия късмет за развързване на заплетения възел в удобна за България посока, защото страната ни получава опция да отбрани настояванията си по отношение на Северна Македония, а в това време да реализира националния си интерес районът да стане част от Европейски Съюз.

И ГЕРБ, и Движение за права и свободи дадоха сигнали, че са подготвени да поддържат решение на рецесията, само че съгласно информация на Mediapool това изобщо не е несъмнено.

Движение за права и свободи обвързва решението си по тематиката с постигането на свои странични ползи, свързани най-вече с Делян Пеевски, глобен по американския закон " Магнитски " за " значима корупция ".

Затова " Продължаваме промяната " и " Демократична България " остават внимателни и ще изчакат най-малкото да видят дали ще получат поддръжка в Народно събрание и едвам по-късно могат да употребяват този заем на доверие, с цел да търсят пробив.

И Има Такъв Народ стартира да харесва френското предложение

В същото време така наречен френско предложение събира от ден на ден поддръжка и даже главните фактори, които нагнетиха нервност към договарянията – президентът Румен Радев и " ИТН " го оцениха високо.

След като преди ден Радев, сподели, че това предложение е " най-справедливото ", което сме получавали, във вторник Димитър Гърдев от Има Такъв Народ го дефинира като " положително, в случай че бъде обработено ".

" Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се употребява терминът " малцинство ", само че те могат да бъдат направени с позицията на България. Много е значимо обаче какво съставлява двустранният протокол сред България и Северна Македония ", уточни Гърдев.

Той разкритикува решението на Министерски съвет този документ да бъде изпратен непосредствено в парламентарната комисия по външна политика, без да бъде разискван в кабинета.

" Четвърти ден не можем да отворим документ, който е показан на българската страна. На какво се дължи? Някой да го изясни. Какво се прави? Саботаж? Не го споделям - само че може би ", сподели той пред Българска национална телевизия, въпреки да е ясно, че саботажът идва точно от министъра на Има Такъв Народ Теодора Генчавска.

Преди това, с цел да избегне спекулации и нови офанзиви, министър председателят Кирил Петков трансферира въпроса напълно към Народното събрание. Решението пристигна в отговор на непрекъснатите спекулации на Има Такъв Народ, че Петков готви независимо " повдигане на ветото ".

Новата тактичност – предлагането е положително, само че да не се бърза

Така и Радев, и Има Такъв Народ, и ненапълно Българска социалистическа партия, които до напълно скоро бяха безапелационни, че България не би трябвало да пуска Северна Македония към Европейски Съюз, се принудиха да признаят пробива, реализиран от кабинета и залегнал в препоръчаната от Франция преговорна рамка за РСМ.

Сега обаче те залагат на нова тактичност, съгласно която не би трябвало да се бърза. В същото време няма гаранции, че това предложение ще продължи да бъде в действие отсега нататък, защото френското председателство на Европейски Съюз изтича в края на юни.

Не се знае каква ще бъде и политическата обстановка в Северна Македония. Ако властта премине към ВМРО-ДПМНЕ, доста мъчно Скопие ще одобри българските претенции.

Липсата на българска позиция бави процеса

Подготовката на срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък тази седмица към този момент е в ход, само че въпросът за започването на договаряния със Северна Македония и Албания е на трупчета, тъй като липсва българска позиция.

Според неофициална информация е допустимо развиване по тематиката след вота на съмнение.

Еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи, който взе участие Софийския стопански конгрес III, разяснява, че както Гърция и РСМ съумяха да преодолеят своите разлики, по този начин това в този момент би трябвало да създадат България и Северна Македония.

" Очакваме България да постави още повече старания в тази посока ", сподели еврокомисарят.

Скопие изчаква да види дали София е подготвена на съответни диалог

Управляващите в Скопие също са под мощен напън да не одобряват така наречен френско предложение. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ организира многохиляден протест и твърди, че се готви " българизация " на Северна Македония.

Външният министър Буяр Османи разяснява, че тактиката на страната му
е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в съответни диалози по съответни въпроси, решения и документи, каквато към този момент не виждат.

" Няма да встъпвам в коментар на предложенията и концепциите на френското председателство, тъй като би трябвало да забележим дали в София има политическа воля да се продължи нататък, само че и не желая да споделям нашите позиции по въпроса с предлагането на френското председателство, с цел да не сътворявам каквото и да било оправдание в София преди техния политически спор ", сподели Османи.

Той удостовери, че официално в страната към момента не е пристигнало предлагането на френското председателство за преговорната рамка за страната.

" За езика сме споделили, че португалското предложение е основа за положително решение, т.е. няма да приемем каквито и да е квалификации за езика в преговорната рамка, само че също по този начин няма да приемем историческите въпроси да бъдат изискване за напредване на процеса напред”, съобщи Османи и посочи, че до момента в който договарянията се движат в границите на алените линии, избрани от декларация на Народното събрание в Република Северна Македония, няма потребност да съгласува нищо с Народното събрание в страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР