Външният министър Никос Дендиас след среща с турския си колега

...
Външният министър Никос Дендиас след среща с турския си колега
Коментари Харесай

Гърция и Турция изглаждат различията, лидерите се срещат тоз...

Външният министър Никос Дендиас след среща с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу през вчерашния ден в Атина, съобщи че „ задачата на днешната ни среща е да се опита развой на реализиране на в началото съгласие и, в случай че това стане допустимо, последователно да се възстановява обстановката в дълготраен проект. "

Гръцкият външен министър сподели още, че срещата е основала опция за договаряне на среща сред премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО на 14 юни.

Двете сграни, сътрудници в НАТО са в несъгласие по доста въпроси от водни териториални искания в Източното Средиземноморие и Егейско маре, проблеми с имигранти, статута на Кипър и други Те бяха на косъм от въоръжен спор предходната година, само че в този момент се пробват да понижат напрежението.

Дендиас съобщи, че по време на срещата през вчерашния ден са обхванати всички въпроси, касаещи двустранните връзки. Той означи, че както Гърция, по този начин и Турция са изцяло наясно, че по някои съществени въпроси имат изцяло противоположни позиции.

В този подтекст, съобщи Дендиас, беше контрактуван стеснен лист с стратегии за икономическо съдействие.

Те се споразумяха и за взаимното признание на документите за Covid 19, тъй че жителите на двете страни, които са били имунизирани или имат негативен тест, могат да пътуват умерено.

Турция и Гърция предизвикаха взаимни дейности и съдействие по съответни планове, съобщи в понеделник и външният министър Мевлют Чавушоглу, наблягайки, че двете страни са се договорили по 25 тематики за по-добри връзки.

По време на взаимна конференция с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас в Атина, Чавушоглу акцентира споделеното предпочитание за възстановяване на двустранните връзки сред двете страни.

" Разбрахме се да разгадаем разликите в границите на добросъседските връзки, интернационалното право и зачитането на взаимните ползи. "

Преди срещата с Дендиас, Чавушоглу беше признат и от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР