Външният министър на Унгария Петер Сиярто смята, че ембаргото на

...
Външният министър на Унгария Петер Сиярто смята, че ембаргото на
Коментари Харесай

Петер Сиярто: Ембаргото на Русия върху суровия петрол на Лукойл е оркестрирано от Брюксел

Външният министър на Унгария Петер Сиярто счита, че ембаргото на Русия върху суровия нефт, което визира директно Унгария, е " оркестрирано от Брюксел ".

Решението на Киев да спре доставките на " Лукойл " за Унгария и Словакия евентуално е " оркестрирано от Брюксел ", тъй като " не може да понесе обстоятелството, че Унгария не се поддаде на натиска ", сподели Сиярто, представен в неделя от MTI и Agerpres.

" Брюксел не може да одобри обстоятелството, че Унгария не отстъпва, макар целия напън ", е обяснението за случилото се на първия посланик на Унгария.

Обръщайки се към участниците в събитие, проведено от Mathias Corvinus Collegium (MCC) в Естергом в събота, министърът сподели, че Европейският съюз " е изгубил доста от силата си “, само че " сигурно не е толкоз слаб, че да толерира претендент страна, която взема решение без никакви съвещания ", като заплашва сигурността на енергийните доставки на две държави-членки на Европейски Съюз.

Сиярто съобщи още, че дейностите на Украйна са засегнали една трета от вноса на недопечен нефт в Унгария и 40-45% от вноса на Словакия, което дефинира като " забележителен риск за енергийните доставки ". Освен това Хърватия е злоупотребила с позицията си, като е " нараснала директните такси няколко пъти " и ограничи Унгария до краткосрочни контракти, добави той.

Ръководителят на унгарската дипломация е уверен, че Брюксел и Загреб " не би трябвало да диктуват маршрута на нашите енергийни запаси, както и ние не го вършим към другите ". " Дори, в случай че солидарността е една от най-често употребяваните думи в европейския политически дискурс, Брюксел не прави нищо, до момента в който един претендент за присъединение се пробва да сложи две страни членки в сложна обстановка, а трети се пробва да се възползва от тази обстановка ", безапелационен е Сиярто.

По негово мнение рецензиите към Унгария по отношение на метода й към Украйна би трябвало да бъдат отхвърлени в този момент, когато тя получава 42 % от електрическата енергия си от Унгария, която е приела повече от 1,3 милиона бежанци и към 1500 институции се посещават от деца бежанци, както и " макар фактът, че Украйна нарушава правата на етническото унгарско малцинство ".

Докато продължава тази обстановка, не може да се приказва за заплащане на милиарди евро от Европейския инструмент за мира, сподели Петер Сиярто, като уточни, че името му е " по-скоро трагично, в сравнение с смешно ". Според него в това време Русия е напреднала, макар обстоятелството, че западните съдружници са доставили оръжия на стойност доста милиарди евро на Украйна през последните две години и половина. " Ние, измежду дребното в Европа, които можем да беседваме с всеки, имаме задачата да отворим още веднъж дипломатическите канали и да подновим разговора ", сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР