Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна в

...
Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна в
Коментари Харесай

Външният министър на Северна Македония: Не искаме замразен конфликт. Ще преструктурираме съвместната комисия по историческите и образователни въпроси

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи позволи в изявление за Българска национална телевизия, че в дневния ред на срещата сред Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в диалозите оттук насетне може да влезе въпросът за промени в метода на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси.

Първият посланик на Скопие посочи, че връзките сред двете страни не трябва да влязат в положение на замразен спор.

Българският министър председател Кирил Петков ще се срещне с новото държавно управление на Димитър Ковачевски безусловно в първия му работен ден, изяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще беседват за стопанска система, инфраструктура, транспортна и енергийна съгласуваност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за възможни промени в Историческата комисия.
свързани новини4055преди 12 часа
" Склонен съм да предложа да влезем в диалог за възможна смяна в метода на работа, а за какво не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, счита Османи.

Евентуална смяна в структурата и метода в работата на комисията няма да е обвързана с съответни периоди за резултати, счита той.

Буяр Османи счита, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в района.

Османи припомня, че точно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 година

Коментирайки настояването за включването на хората с българско съзнание като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи счита, че страната му е известна с огромните групови права на другите народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да наблюдават за приказвам на омразата и от двете страни.

" Ние не сме към този момент в съюз с Югославия, а желаеме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, би трябвало да се поправят ", счита външният министър на РСМ.

" Не беше толкоз ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика ", споделя още Буяр Османи.

Османи даде това изявление, часове откакто новото държавно управление на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР