Външният министър на Китай Ван И предупреди САЩ, че не

...
Външният министър на Китай Ван И предупреди САЩ, че не
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня около Тайван

Външният министър на Китай Ван И предизвести Съединени американски щати, че " не би трябвало да си играят с огъня " по въпроса за Тайван, изразявайки гнева си за плануваната продажба на оръжие от страна на Съединени американски щати на Тайван, оповестява " Ройтерс ".

По време на посещаване в Унгария Ван И съобщи, че никоя задгранична мощ не може да спре обединяването на Китай и никаква задгранична мощ не би трябвало да се пробва да се намесва.

" Призоваваме Съединени американски щати изцяло да признаят сериозността на тайванския въпрос... и да не си играят с огъня по въпроса за Тайван ", сподели той по време на конференция.

Коментарите на китайския първи посланик идват в отговор на планувана от Съединени американски щати продажба на оръжия на Тайван. През предходната седмица Държавният департамент на Съединени американски щати позволи продажбата на оръжие на островната страна на стойност 2,2 милиарда $, в това число противовъздушни системи и бойни танкове. Китай, който счита Тайван за сепаратистка провинция, осъди договорката и изиска и изиска нейната анулация.

Предупреждението на китайския външен министър идва също по този начин, до момента в който тайванският президент Цай Ингвен е на посещаване в Ню Йорк, което провокира яд у Пекин.

Междувременно представителят на китайското външно ведомство съобщи в изказване, че Пекин има намерение да наложи наказания на американски компании, продаващи оръжия на Тайван.

Китай и Тайван прекъснаха връзките си през 1949 година Двете страни възобновиха своите бизнес и неофициални връзки години по-късно и възвърнаха контакта си посредством неправителствени организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР