Външният министър на Китай разговаря с руския министър Лавров в Москва

...
Външният министър на Китай проведе разговори с руския си колега
Коментари Харесай

Външният министър на Китай проведе разговори с руския си колега в Москва, докато двете страни се сближават на фона на развалените връзки със Запада заради войната в Украйна и милитаризацията на Тихия океан .

Уан И започна разговорите си със Сергей Лавров, като приветства „стратегическото сътрудничество“ между двете страни и споделения им ангажимент към „многополюсен свят“ и „по-справедлив световен ред“.

„Китай и Русия, като водещи световни сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, носят специална отговорност за поддържането на глобалната стратегическа стабилност и глобалното развитие“, каза Уанг.

Пътуването в Москва идва дни след като Уанг проведе разговори със съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан в Малта. Китайско-американските връзки се влошиха през последните години по въпроси, вариращи от търговията до китайската военна заплаха за Тайван.

Китайският първи дипломат, който ще бъде в Русия до четвъртък, планира да проведе стратегически консултации по сигурността с официални лица там, се казва в изявление на китайското външно министерство.

„Баланс на интереси“

Руският външен министър Лавров подчерта „значението на руско-китайското сътрудничество за осигуряване на справедливост в световните дела, за осигуряване на баланс на интересите в процесите, които се развиват в различни посоки“.

Той отбеляза, че Русия и Китай ще координират усилията си по
Всичко за Вашата сватба
време на Общото събрание на ООН тази седмица и други международни форуми.

Междувременно И подчерта, че сътрудничеството между Русия и Китай „не е насочено срещу никого и не се влияе от други страни“.

Китайският президент Си Дзинпин и неговият руски колега Владимир Путин обещаха да засилят двустранните връзки, тъй като Пекин беше изправен пред критики от Запада, че не осъди нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2021 г.

Китай се въздържа да вземе страна в конфликта, заявявайки, че докато територията на една страна трябва да се уважава, Западът трябва да вземе предвид опасенията на Русия за сигурността относно разширяването на НАТО.

Той обвини САЩ, че удължават битката, като предоставят оръжие на Украйна, оръжие, което според САЩ Киев трябва да отвърне на Русия.

В Малта обаче и Пекин, и Вашингтон описаха разговорите между Уанг и Съливан като „откровени, съществени и конструктивни“.

Отношенията между двете страни, проблемите на глобалната и регионална сигурност, войната в Украйна и Тайванския проток бяха сред темите на дискусията, се казва в изявлението на Белия дом, добавяйки, че има желание да поддържа отворени линии за комуникация с Китай управлявайте честите напрежения.

Освен това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещне с вицепрезидента на Китай в понеделник, каза Държавният департамент на САЩ, тъй като двете най-големи икономики в света се стремят да възстановят връзките си.

Разговорите Съливан-Уанг имат за цел да положат основите за среща на американския президент Джо Байдън и китайския президент Си по-късно тази година.

Пътуването на Уанг до Москва също идва ден след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун напусна Русия след шестдневно посещение, включващо разговори с президента Путин на далекоизточно космодрум, посещения на авиационни заводи и инспекции на стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие и усъвършенстван военен кораб.

Пътуването на Ким подхрани опасенията на Запада относно оръжеен съюз, който би могъл да увеличи руските арсенали за битките в Украйна.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg