Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че в страната

...
Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че в страната
Коментари Харесай

Турция е пред нова криза с Европа заради изборите


Външният министър на Германия Хайко Маас съобщи, че в страната няма да бъдат допускани предизборни прояви на задгранични политици.

Маас сподели това след изказването на президента Реджеп Ердоган, че счита да се срещне с турската общественост в Европа в границите на акцията за предварителните избори в Турция. В края на седмицата сходни безапелационни планове за възбрана на политически гастроли огласиха и водачите на Австрия и Холандия, напомня Дъждовни води.

Хайко Маас, който взе участие в срещата на външните министри от Г-7 в Торонто, Канада, акцентира, че по този въпрос позицията на Германия е ясна – три месеца преди изборите в друга страна водачите й нямат право да организират пропагандни акции на територията на Германия и това е годно за всички, без значение от коя страна са.

Нямаме никакво предпочитание разногласията и проблемите с Турция от предходната година да се повтарят, тъй като те нямат изгода и за двете страни, акцентира Маас. В събота пред NTV Ердоган съобщи, че „ подготовката за политическата акция в чужбина е към финалната си фаза “. Набелязана е закрита спортна зала за 10-11 000 души за срещата му с представители на турската общественост в Европа.

Ердоган обаче отхвърли да разкрие коя европейска страна му дава тази опция. По време на акцията за конституционния референдум в Турция от април 2017 година районни немски водачи анулираха предизборните прояви на турски министри. Тогава Ердоган в обществени речи ги назова „ нацисти “, което провокира остри реакции в Германия и породи напрежение в двустранните връзки.

Последва законово решение на държавното управление в Берлин, съгласно което три месеца преди изборите в страна отвън Европейския съюз задгранични политици нямат правото да организират акция на територията на Германия. Германската осведомителна организация ДПА оповестява, че казусът със възбраната на политическите манифестации ще бъде предмет на диалозите сред Хайко Маас и турския му сътрудник Мевлют Чавушоглу в Ню Йорк, където на 24-25 април ще се състои съвещание на високо ниво в Организация на обединените нации, а двамата ще се срещнат за пръв път там. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР