Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде днес оставка, написа

...
Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде днес оставка, написа
Коментари Харесай

Уволниха външния министър на Армения и военен шеф

Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде през днешния ден оставка, написа във "Фейсбук " говорителката на министерството, съобщи Ройтерс. Според изказване на Пашинян, представено от ТАСС, външният министър е уволнен.

Освен него, министър председателят е уволнил и ръководителя на военно-промишления комитет на страната Артак Давтян, осведоми РИА „ Новости “. Причината за неговото премахване не е упомената. Давтян е отпред на военно-промишления комитет от 17 юли.

Мнацаканян е на поста външен министър от май 2018 година, откакто Пашинян стана министър председател. Преди това Мнацаканян е бил арменски дипломат в Организация на обединените нации.

Миналата седмица държавното управление на премиера Никол Пашинян бе под натиска на многохилядни демонстрации в символ на митинг против мирното съглашение с Азербайджан, с което на Баку бяха отстъпени територии в Нагорни Карабах.

Стотици стачкуващи стачкуваха и през днешния ден на централен площад в арменската столица Ереван.

На среща с ръководещото болшинство в Народното събрание министър председателят сподели, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано денем Пашинян удостовери, че няма желание да подава оставка поради неуспеха на военната интервенция в отбрана на Нагорни Карабах. Въпреки това министър председателят пое основната отговорност за неподходящия процес на събитията.

На конференция Пашинян сподели, че войната е можело да бъде избегната, в случай че Армения непринудено беше отстъпила седемте региона към Нагорни Карабах, включително град Шуши (Шуша). "Но ние поехме предизвикването на войната ", съобщи арменският министър председател. След това говорителката на външното министерство Анна Нагдалян написа във "Фейсбук ", че предаването на Шуши въобще не е било в дневния ред на нито един от стадиите от договарянията сред двете страни.

Уволненият Мнацаканян се е срещал на три пъти през последните месец и половина с азерския външен министър Джейхун Байрамов в безуспешно търсене на спокойно съглашение, означи Ройтерс.

На 9 ноември, след шестседмични сражения, Азербайджан и Армения подписаха помирение с посредничеството на Русия, което подсигурява на Баку контрола върху територии с арменско население в и към Нагорни Карабах - област, отделила се от Азербайджан преди повече от 35 години.

Съгласно съглашението Русия изпрати за 5-годишен период свои мироопазващи сили по така наречен линия на прикосновение сред враждуващите страни, припомниха ТАСС и Ройтерс. Престоят им в района се възобновява автоматизирано за още 5 година, в случай че никоя от страните не пожелае прекратяването на мандата на миротворците най-малко 6 месеца преди приключването на периода.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР