Външните наблюдатели обичайно оставаха с отворена уста при всяко посещение

...
Външните наблюдатели обичайно оставаха с отворена уста при всяко посещение
Коментари Харесай

Бензема цъфти без протекцията на Зидан

Външните наблюдаващи всекидневно оставаха с отворена уста при всяко посещаване на тренировките на Карло Анчелоти в Реал Мадрид. Там цареше климат като на детски летен лагер и футболистите изглеждаха същински щастливи от, привидно, завръщането към първичния футбол. Нещо сходно се случи и сред 2016 и 2018 година при Зинедин Зидан – възпитаник на Анчелоти, единствено че с някакво мистично подучване свише.

Зидан, с изключение на треньор, изпълняваше и функционалността на вълшебник при всяко свое допиране на топката по време на тренировките. Понякога центрираше, различен път просто поемаше топката и нежно я сервираше на играчите в упражненията по завършващи удари, а също така и се включваше като заместител в игрите на квадрат. Възпитаниците му ахваха, до момента в който по-академичните треньори оценяваха методологията му като неприятна и архаична, не виждаха систематично образование на играчите. Идваха обаче решаващите мачове и отборният дух се въздигаше до такова равнище, стигаше се до такова подсилване на колектива, което трансформира огромните тимове в опустошителни сили.



Ако е имало един ползващ се с подкрепи в този режим на работа футболист, това бе Карим Бензема. Той беше любимецът на Зидан в очите на чиновниците във Валдебебас, които го виждаха всяка заран. Заради флегматичния му характер обаче тези привилегии надалеч не го подтикнаха, а по-скоро го приспаха.

Повече от сигурността на непокътнатото титулярно място на него му беше нужно да е част от общ ред, което би му разрешило да се внедри в един по-доминиращ играта тим. Мадрид на Зидан, в линията на спечелилата последната международна купа френско-италианска школа, не бе изключително подготвен по какъв начин да задържа дълготрайно време топката отбор, още повече при понижени пространства.



Миналия сезон се правеха приблизително по 344 подавания в половината на противника, до момента в който в този момент при Юлен Лопетеги тази цифра набъбна до 416. Преди една година против Леганес „ белите” направиха 598 паса и сътвориха 19 рискови положения в наказателното поле, а в събота против същия съперник имаше 869 подавания и 34 акции в наказателното поле против единствено 7 в личната пеналтерия.

Очевидно е, че в този момент тимът гради играта надалеч по-плавно и непрекъснато, а Бензема не просто се любува на освободените от Кристиано Роналдо пространства – това, че води в конкуренцията за голмайсторския приз „ Пичичи” с 4 попадения в 3 мача се дължи основно на това, че играта на Мадрид съответствува през днешния ден по-добре отпреди с профила на нападателя, толкоз ловък в комбинациите.



НЕЗАМЕНИМ

Казват го неговите съотборници: в последните сезони Бензема се бе трансформирал в нещо като осиновено от треньора дете. Връзката бе неразривна, мястото в титулярната единайсеторка – най-сигурното от на всички. Зидан малко се мешаше в спортната политика на клуба, но редките му намеси по адрес на управлението бяха незабравими. Онази във връзка с опцията за продажба на неговия споделящ татковина и вяра любим през лятото на 2017 година бе, любопитно, същата като мнението на Анчелоти зад завесите през 2013-а: може да продадат Кристиано, може да продадат Гарет Бейл, само че Бензема не се пипа!

Без типична „ деветка” в състава като се изключи Мариано, в този момент Лопетеги прибягва до Бензема като завършващия детайл в игровия проект, залагащ на владението на топката и на съперниковото поле. Французинът, който заради обичта си към комбинациите постоянно е казвал, че се усеща „ деветка и половина”, дава отговор с вкарването на повече голове от всеки път след идването си в Испания преди девет години. Лопетеги изясни в събота: „ Головете са плод на работата на целия тим и ги вкарват най-често тези, които са най-близо до противниковата врата. Защо да не бъде голмайстор Бензема?! Той беше и постоянно ще е голям футболист.”



Също като останалите си съотборници, Бензема издигна равнището на представянето си. Срещу Хетафе, Жирона и Леганес сравнението със същите мачове от предишния сезон демонстрира повишаване на подаванията с над 30%. Ако против Леганес преди година е направил 29 паса и е имал два неточни удара, в събота Бензема имаше 37 точни подавания и вкара две попадения от два изстрела – общо 4 гола в 3 мача при единствено 5 в 32 в предходното издание на шампионата.

Французинът към този момент не живее под опеката на Зидан, но под управлението на Лопетеги открива модерната подготвителна методология, която му дава доста повече от едната защита. Преди да разберем дали спортният групов дух на Мадрид си остава недокоснат, ясното е едно: Бензема през днешния ден се възползва от присъединяване си в една надалеч по-изпипана групова класификация.

Диего Торес, „ Ел Паис”
Примера дивисион 3 кръг, събота 1 септември  Реал Мадрид 4:1краен резулат  Леганес
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР