Външните министри от страните членки на Европейския съюз се съгласиха

...
Външните министри от страните членки на Европейския съюз се съгласиха
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС се съгласиха за още санкции над Русия

Външните министри от страните членки на Европейския съюз се съгласиха да наложат наказания на четирима висши съветски държавни чиновници в отговор на постановената по-рано присъда от близо 3 години затвор за опозиционера Алексей Навални, оповестиха за „ Ройтерс “ дипломати, осведомени със случая.

По време на срещата в Брюксел не бяха упоменати съответни имена, само че става дума за ръководителя на Следствения комитет на Русия, шефа на пандизите, шефа на Националната армия и основния прокурор.

Хората в листата със глобените ще се сблъскат със заледяване на активи и забрани за влизане на територията на страни от блока. Мерките евентуално ще влязат в действие идващия месец. Това е първият път, в който Брюксел ще употребява своя неотдавна самостоятелен режим, наподобяващ на Закона „ Магнитски “, който се ползва в Съединени американски щати, написа „ Евронюз “.

По-рано през днешния ден Върховният представител на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че би трябвало да се подхващат „ обединени и решителни “ дейности във връзка с присъдата на Навални, съобщи „ Гардиън “.

Опозиционният водач се завърна назад в Русия в средата на януари, откакто прекара няколко месеца в Германия, където се възстановяваше след отравяне с невро-паралитичния сътрудник „ Новичок “.

При идването си той бе арестуван за 30 дни, а по-късно – наказан на 2 години и 8 месеца затвор поради нарушение на условна присъда по дело от 2014 година. По-късно срокът на отнемане от независимост бе понижен с месец и половина – времето, което Навални прекара в предварителния арест. Освен това критикът на Кремъл бе приет за отговорен и по дело за клюка на деец от Великата отечествена война. Съдът му наложи санкция от 11 480 $.

Решението за глобите бе необятно предстоящо след пагубното посещаване на Москва от Жозеп Борел, по време на което Русия експулсира трима европейски дипломати поради хипотетично наличие на демонстрации в поддръжка на Навални, напомня „ Политико “.

Междувременно Леонид Волков, началник на кабинета на опозиционера, както и Иван Жданов, шеф на Антикорупционната фондация, обясниха пред кореспонденти в Брюксел, че срещата е „ ползотворна “ и подчертаха разликата сред персоналните и икономическите наказания, написа Euractiv.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР