Външните министри на страните от НАТО днес ще се срещнат

...
Външните министри на страните от НАТО днес ще се срещнат
Коментари Харесай

В Брюксел започва среща между украинския външен министър и колегите му от НАТО

Външните министри на страните от НАТО през днешния ден ще се срещнат с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, с цел да обсъдят обстановката на бойното поле и западната поддръжка за Киев, съобщи ДПА. Ще бъдат коментирани и напъните на Украйна да съгласува структурата на защитата и сигурността си с натовските стандарти.

" Сега би трябвало да стартираме работа по съответни стъпки, с които да помогнем на Украйна да стане в действителност готова за присъединение към НАТО ", съобщи латвийският външен министър Кришанис Каринш при идването си в централата на алианса в белгийската столица. Това включва " може би въпроси със законодателството, въпроси, свързани с въоръжените сили, оперативни процедури, съоръжение, способи на работа ", разясни Каринш. " В момента няма потребност да се впускаме в диспути по кое време и по какъв начин (Украйна ще се причисли към НАТО), само че би трябвало да предприемем на практика ограничения ", добави той

Външните министри за първи ще проведат своята полемика в границите на новосъздадения съвет НАТО-Украйна, чиято цел е подпомагането на съдействието сред алианса и Киев, до момента в който бъдат покрити критериите за участие. Този формат беше основан през юли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, в която се включи и украинският държавен глава Володимир Зеленски. Оттогава имаше едно съвещание на министрите на защитата и няколко срещи на посланиците на страните членки. 

Ден преди срещата Кулеба съобщи, че съгласно него би трябвало да се сътвори общо европейско отбранително пространство с координирана политика на отбранителните промишлености и че ще убеди сътрудниците си от НАТО в това, добавя Укринформ. Ръководителят на украинската дипломация оповести концепцията си на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел, оповестява сътрудник на Укринформ. Според Кулеба общото пространство би трябвало да включва освен страни членки на Европейски Съюз, само че и страни които аплайват за евросъюза, както и техни съидейници.  " Споделих тези хрумвания намерено с Жозеп Борел и ще продължа да ги разисквам и на следващия ден в НАТО ", сподели Кулеба на вчерашния брифинг.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР