Външните министри на страните от групата БРИКС се събраха на

...
Външните министри на страните от групата БРИКС се събраха на
Коментари Харесай

Държавите от БРИКС търсят единен отговор на Запада

Външните министри на страните от групата БРИКС се събраха на двудневна среща в Южна Африка. Първите дипломати на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от години се пробват да изградят съюз, който да бъде балансьор против Западните сили на интернационалната политическа и икономическа сцена.

Ще успее ли съветският президент Владимир Путин да участва на срещата на върха на страните от БРИКС през август макар интернационалната заповед за неговия арест? Това бяха главните въпроси, на които трябваше да дават отговор първите дипломати на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка по време на конгрес в Кейп Таун. Външният министър на Русия Сергей Лавров не разяснява спекулациите за арест на Путин, само че акцентира, че петте страни имат капацитета да противодействат на Западните сили на интернационалната сцена.

 
В подтекста на дейностите на Запада нашите страни, както и множеството страни по света, би трябвало интензивно да търсят общи универсални отговори на провокациите на нашето време. Сред тях са опитите да се подкопаят основите на груповата, равноправна и неделима сигурност, районните спорове, интернационалният тероризъм и престъпност, в това число незаконното потребление на актуалните технологии.
Сергей Лавров, външен министър на Русия

Китайският заместник- външен министър разяснява, че светът е изправен пред редица съществени провокации:

 
Светът навлиза в нов интервал на разтърсвания и трансформации, а съдействието сред страните от БРИКС е изправено пред невиждани благоприятни условия и провокации. Китай изцяло поддържа решимостта на Южна Африка да подсигурява, че съдействието в границите на БРИКС изцяло поддържа работата на южноафриканското председателство през тази година. Вярвам също по този начин, че със мощната поддръжка на Южна Африка и взаимните старания на петте страни, годината на БРИКС в Южна Африка сигурно ще има доста акценти и ще изведе съдействието в БРИКС на ново равнище.
Ма Жаоксу, зам.-министър на външните работи на Китай

През 2015 година БРИКС сътвори Нова банка за развиване, която обаче спря да финансира планове в Русия, с цел да съблюдава глобите, наложени от западните страни след нахлуването в Украйна. Външният министър на Южна Африка обаче съобщи, че върховен началник от банката е уведомил за " евентуалното потребление на различни валути “, с които да се заобиколят глобите. Целта е да се подсигурява, че петте от БРИКС няма да станат жертва на наказания, които имат второстепенен резултат върху страни, които нямат никакво присъединяване във войната.

Другата съществена тематика на двудневния конгрес в Кейп Таун е разширението на БРИКС. Към момента има информация за предпочитание за участие от страна на Иран, Саудитска Арабия, Венецуела, Аржентина, Алжир и Обединените арабски емирства.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР