Външните министри на страните от Г-7 предупредиха, че страните, които

...
Външните министри на страните от Г-7 предупредиха, че страните, които
Коментари Харесай

Г-7 обещава сериозни последствия за страните, които помагат на Русия

Външните министри на страните от Г-7 предизвестиха, че страните, които оказват помощ на Русия да води война в Украйна, ще бъдат " изправени пред съществени последици “, съобщи Агенция Франс Прес.

Висшите дипломати не оповестиха нови ограничения против Москва, само че дадоха обещание да засилят използването на глобите и в същото време предизвестиха " трети страни да спрат да подкрепят войната на Русия или да се изправят пред тежки разноски ".

Те също по този начин осъдиха съветската опасност да разположи нуклеарни оръжия в Беларус като " неприемлива ".

Министрите също по този начин предизвестиха Пекин за " милитаризацията " му в Южнокитайско море и настояха, че политиката им във връзка с Тайван е непроменена макар неотдавнашните спорни мнения на френския президент.

Въпреки че в диалозите доминираха Украйна и районните провокации, в това число настояването Северна Корея да се " въздържа " от нови нуклеарни опити или изстрелване на балистични ракети, министрите разгледаха необятен кръг от проблеми на международната политика.

В Судан не престават сраженията сред армията и паравоенните формирования, което наложи включването в последния миг на текст, изискващ от двете страни " неотложно преустановяване на военните дейности без предварителни условия ".

Отново бяха наказани възходящите ограничавания, налагани на дамите и малцинствата от талибанските управляващи в Афганистан, които министрите дефинираха като " систематични злоупотреби ".

Те желаеха " незабавна анулация " на " неприемливи решения ", в това число възбрана за работа на дами с неправителствени организации и Организация на обединените нации в страната.

Беше ясно обаче, че две рецесии преобладаваха на първо място в полемиките - войната в Украйна и възходящото военно и икономическо въздействие на Китай.

Предупреждения към Китай

От изказването излиза наяве, че министрите имат поради фурора, провокиран от мненията на френския президент Еманюел Макрон предходната седмица след пътешестване до Пекин, че Европа би трябвало да заобикаля " рецесии, които не са наши ".

" Няма смяна в главните позиции на членовете на Г-7 във връзка с Тайван ", се споделя в заключителното изказване, в което мирът и стабилността в Тайванския пролив се назовават " незаменими " за световната сигурност и разцвет.

Френският външен министър Катрин Колона и нейните сътрудници се стремяха по време на диалозите на Г7 да омаловажат разликите, а изказването предупреждаваше Пекин по всички въпроси - от нуклеарния му боеприпас до бизнес практиките му.

И без да загатва директно Китай, групата даде обещание да ускори съдействието против „ икономическата насила “.

Дори предизвестието за оказване на поддръжка на Русия в Украйна може да се пояснява като обръщение към Китай, което повтаря многократните изказвания на западни публични лица, предупреждаващи Пекин да не въоръжава директно Москва.

Разговорите приготвят почвата за срещата на върха на водачите на Г-7 идващия месец в Хирошима, където японският министър-председател Фумио Кишида желае да трансформира нуклеарното разоръжаване в съществена тематика на полемиките. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР