Външните министри на Гърция и Македония проведоха среща във Виена,

...
Външните министри на Гърция и Македония проведоха среща във Виена,
Коментари Харесай

Македония и Гърция с нови преговори за името

Външните министри на Гърция и Македония организираха среща във Виена, в границите на напъните Организация на обединените нации за разрешаване на нескончаем спор за името на Македония, съобщи Fox News.
Посредникът Матю Нимиц съобщи след срещата в сряда, че диалозите сред гръцкия министър Никос Коциас и македонския му сътрудник Никола Димитров са били интензивни, само че доста сърдечни. Министрите не са създали мнения.
Нимиц сподели още, че и двете страни са " доста отдадени " на решаването на казуса, като добави, че договарянията ще продължат " през идващите седмици ".
Припомняме, че преди седмица беше обявено, че двете страни са постигнали прогрес в договарянията след срещата в македонския курортен град Охрид.
Двете страни спорят по тематиката от началото на 90-те години.
Гърция упреква някогашната югославска република, че има искания към част от нейната територия и антично завещание и желае дребната западнобалканска страна да добави определител - като " Северна " или " Нова " - към името Македония. И двете страни се ангажираха с смяна на името, само че остават в несъгласие за конституционните гаранции и описанията на етническата принадлежност и езика.
Атина съобщи, че ще анулира ветото си за присъединението на Македония към НАТО, в случай че разногласието бъде решен. Лидерите на страните от НАТО имат среща на върха в Брюксел на 11 и 12 юли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР