Външните министри на ЕС смятат, че не може да има

...
Външните министри на ЕС смятат, че не може да има
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС против военно решение за Сирия

Външните министри на Европейски Съюз считат, че не може да има военно решение на спора в Сирия, а единственият метод за реализиране на дълготраен мир е възобновяване на договарянията в границите на Организация на обединените нации с присъединяване и на Русия. Те се сплотиха към тази позиция на среща в Люксембург. В съвещанието взе участие и българският вицепремиер и министър на външните Екатерина Захариева.

Всички 28 външни министри застанаха зад ударите в Сирия като обаче подчертаха, че те не са били ориентирани към режима в Дамакс, а към цели за произвеждане и предпазване на химически оръжия. Посланието на външните министри от Европейски Съюз е, че би трябвало да се възвърне полтиическия разговор с присъединяване на всички значими интернационалните играчи, които са ангажирани в района, в това число и Русия, макар че както сподели висшият представител по външна политика Федерика Могерини от страна на Дамаск липсва политическа воля за такива диалози. Идеалният вид за Сирия съгласно външния министър на Германия би изглеждал по този начин - прекъсване на огъня, възобновяване на филантропичните интервенции, основаване на краткотрайно държавно управление и несъмнено в по-далечна вероятност провеждането на избори в Русия. Засега това са далечни вероятности, само че първо - възобновяване на разговора и политически диалози.

Външните министри на Европейски Съюз за следващ път осъдиха потреблението на химическо оръжие от режима в Сирия. В заключенията си те записаха, че демонстрират схващане за това, че ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция са били подхванати, с цел да се предотврати по-нататъшна приложимост на химически оръжия против сирийските жители. Единственото допустимо решение на спора в Сирия обаче е политическото и то е обвързвано с възобновяване на договарянията, сподели българският външен министър Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: " Усилията всичките старания би трябвало да бъдат ориентирани към обновяване на процеса от Женева и към започване на този политически преход. Постигнахме значително триумфи в битката с Ислямска страна. В никакъв случай обаче не би трябвало да сме наивни. Това не е краят и би трябвало да концентрираме напъните в битката с тероризма, само че и за равномерен политически преход ".
Според първите дипломати на Европейски Съюз диалозите за бъдещето на Сирия са невъзможни без Русия.
Екатерина Захариева: " Няма по какъв начин това да се случи без Русия и тъкмо това беше и апелът ни. В късния следобяд ще стартира съвещание на Съвета на сигурност. Подкрепихме концепцията на Франция и ще използваме цялото си въздействие, с цел да се вземе решение на Съвета за сигурност във връзка с Сирия и да се върнем към това, което за се разбрахме единомислещо ".
От 2011 година Европейски Съюз е дал повече от 10 милиарда евро помощ за Сирия. Министрите на външните работи се схванаха през днешния ден, че няма да влагат повече средства, до момента в който не бъде обновен политическият развой за реализиране на дълготраен мир.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР