Външните министри на ЕС се събраха днес, за да обсъдят

...
Външните министри на ЕС се събраха днес, за да обсъдят
Коментари Харесай

Докладът на Борел за Турция показва подкрепата на ЕС към Гър...

Външните министри на Европейски Съюз се събраха през днешния ден, с цел да обсъдят връзките на блока с Турция преди срещата на върха, която ще се организира посредством телеконференция в четвъртък.

Представеният отчет за Турция от заместник-председателя и висш представител на Европейската комисия Жозеф Борел дава отговор на гърцките упования, заяви вестник Екатимерини.

Доклада приветства „ позитивните стъпки “ от Анкара и съчетава положителен дневен ред и тласъци, предоставени на Турция, с напомняния за държанието на Турция през последните няколко години и предизвестия, че позитивният дневен ред може да бъде извърнат и да бъдат наложени нови наказания.

Сред някои дейности на Анкара, упоменати в отчета, са продължаващото оборване на гръцкия суверенитет над елементи от Егейско море, което ускори военното напрежение в Източното Средиземноморие, напъните на Анкара да употребява мигрантите, както направи с насърчаването им да преминат сухопътната граница до Гърция при започване на 2020 г. и турско-либийския меморандум за морските им зони.

Ако няма обилни промени в отчета след срещата на външните министри, тогава Атина ще бъде удовлетворена от общата картина и от метода, по който институциите на Европейски Съюз я пазят, оповестяват гръцките медии.

Разбира се, отчетът на Борел не се отнася единствено до противоречивите въпроси сред Гърция и Турция: той необятно загатва целия набор от европейско-турски връзки, миграцията, митническия съюз, опцията за либерализация на визовия режим, правата на индивида и други въпроси.

Решението на Турция да се отдръпна от Истанбулската спогодба, европейски контракт за отбрана на дамите и малцинствата, се разяснява като разочароващо от Европейски Съюз.

Акцентира се и върху няколко тласъка за Турция, като най-големият от тях е възобновяване на митническия съюз, както и по-тесни стопански връзки.

Министрите от Европейски Съюз ще обсъдят и подновяването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция, подписано през 2016 година за прекъсване на мигрантите опитващи се да доближат до Европа и за възстановяване на изискванията на сирийските бежанци в Турция.

В умозаключение отчета признава нежния темперамент на връзките сред Европейски Съюз и Турция и се отбелязва, че макар подхванатите позитивни стъпки трайно възстановяване на връзките ще отнеме време.

По-късно през днешния ден Борел ще се срещне персонално с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с цел да разиска документа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР