Външните министри на 27-те страни от ЕС на неформална среща

...
Външните министри на 27-те страни от ЕС на неформална среща
Коментари Харесай

ЕС обсъжда единен подход за визите за руснаци на 30 август

Външните министри на 27-те страни от Европейски Съюз на неофициална среща на 30 август в Прага ще обсъдят обединен метод по въпроса за издаването на визи на съветски жители. Това заяви във вторник на конференция в Брюксел представителят на Европейската комисия Дана Спинант, предава ТАСС.

„ Също по този начин външните министри ще обсъдят този въпрос идната седмица по време на неофициална среща в Прага. Те ще обсъдят общ метод “, сподели тя.

Отговаряйки на журналистически въпроси, представителят на Европейска комисия още веднъж акцентира, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават интернационалното право и да издават визи най-малко на членове на фамилиите на европейски жители, публицисти, дисиденти, филантропични служащи.

В понеделник висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че не поддържа концепцията за налагане на визова възбрана за всички руснаци в общността.

По-рано финландското външно министерство разгласи понижаване на броя на туристическите визи, издавани на руснаци от 1 септември с 10 пъти спрямо сегашния брой. От четвъртък естонските управляващи стопираха да позволяват в страната съветски жители с шенгенски визи, издадени от естонските консулски служби. Ограничения за издаването на шенгенски визи за руснаци се създават и в другите балтийски страни.

Водещите страни от Европейски Съюз, по-специално Германия, към момента внимателно обмислят опцията за предприемане на тази мярка, защото сходна възбрана може да се трансформира в удостоверение, че глобите на Европейски Съюз не са ориентирани против управлението на Русия, а против цялата страна и нейния народ. Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че мъчно може да си показа прекъсване на издаването на шенгенски визи на руснаците. Според него отговорност за обстановката в Украйна носи управлението на Руската федерация, а не елементарните жители. Говорител на немското федерално държавно управление съобщи пред Билд, че Шолц „ не поддържа такава обща възбрана “, само че „ схваща дебата “ по въпроса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР