Ванилията е вид, открит в тропическите региони и е плод

...
Ванилията е вид, открит в тропическите региони и е плод
Коментари Харесай

Ванилията и нейните неподозирани приложения

Ванилията е тип, открит в тропическите райони и е плод на орхидеи, които могат да доближат повече от 36 м. Най -известната е ваниловата планифолия. Това е тип лиана, която нормално се поддържа от манго или авокадо. След засаждането би трябвало да изчакате 3 години преди появяването на цветята и по-късно още 8 месеца, с цел да получите зрелите шушулки. Отглеждането на ванилия е толкоз внимателно и ръчно, че е един от най-скъпите селскостопански артикули в света, на цена на кг равнище.

Черното цвете на ацтеките

Исторически испанските завоеватели са разкрили типа на мексиканските крайбрежия. Ацтеките го употребявали, с цел да смекчат горчивината на шоколада. Това цвете е въведено в испанската кралска къща през 1521 година от Ернан Кортес. От този миг нататък той се продава в цяла Европа. Луи XIV желал да го отглежда на остров Бурбон в Реюнион. Но растението създава единствено цветя без никакви плодове, защото торенето е осъществено с помощта на оса, присъстваща единствено в Мексико.

Едва през 1850 година на остров Бърбън стартира развъждането на ванилия с помощта на плебей Едмонд, който схваща по какъв начин изкуствено да наторява растението. Човек сътвори изкуствения развой на опрашване, който се употребява и до през днешния ден.

През 19-ти век растението е въведено в разнообразни тропически региони като островите Мадагаскар, Гваделупа и Мартиника, а също и в Източна Азия.

Използване на ванилия

Ванилията е растение, което има разнообразни свойства, в това число освен способността му да обезпечава сладостен и опияняващ мирис и мирис на храната, само че също по този начин има лечебни свойства, които се предлагат за облекчение на някои неудобства.

Тази фалшификация има в химичния си състав доста значими детайли като въглехидрати, протеини, фибри, цинк, калий, калций, магнезий, витамин В2 и В3. Благодарение на тези съставни елементи, ванилията обезпечава редица свойства на човешкото тяло, измежду които можем да подчертаем:

Противовъзпалително: Действа непосредствено върху храносмилателната система, като оказва помощ за понижаване на възпалението на червата, облекчение на болката и коремните конвулсии.

Мускулен релаксант: Помага за понижаване на мускулните контракции в цялото тяло, изключително в коремните мускули.

Стимулиращ и антидепресант: Ванилията отпуска, понижава напрежението и тревогата, в допълнение към основаването на чувство за успокоение, което е чудесно за хора, страдащи от меланхолия.

Болкоуспокояващо: Позволява облекчение на болката с лека до умерена активност

Aфродизиак: Поради своите стимулиращи свойства, ванилията може да има афродизиачен резултат, защото задейства централната нервна система.

Течната ванилия или ваниловият дестилат се предлагат да се одобряват в инфузии, чай, кафе или даже по време на хранене, осигурявайки равен и непогрешим усет и някои от неговите свойства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР