Вандалският акт е станал вчера, като неизвестни лица са влезли

...
Вандалският акт е станал вчера, като неизвестни лица са влезли
Коментари Харесай

Вандали разбиха църквата Света Троица в Сливен, чийто предстоятел обяви гладна стачка

Вандалският акт е станал през вчерашния ден, като незнайни лица са влезнали през прозореца на олтара. Нападателите не са взели нищо, заяви отец Иван пред . 

Според него става въпрос за заплашване, с цел да спре със стачката и да не внася ужас в църковния живот.

От полицията обявиха, че е формирано досъдебно произвеждане против незнаен причинител. Направен е оглед на разрушената черква и мястото, откъдето са проникнали причинителите.

Междувременно в Сливен дойдоха няколко събратя на отец Иван от църквите в Бургас и Поморие, с цел да го молят да спре гладната стачка. Те му донесоха и писмо от свещеник Йеротей.

" Всяка вечер църквата си е заключена и е без духовник, без чиновници от доста време. Така че, това е съвпадане с моето стоене тук и е показна акция какво може примерно на мен да се случи, в случай че не преставам да отстоявам. Сещай се! Това е подтекстът на това, което се извърши. Нищо не е взето. Вътре в олтара е разрушено, разрушкано, единствено там ", разказа още Отец Иван.  

Преди дни за гладната стачка на отец Иван Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний сподели, че това е  " самочиние, което е подбудено от гордостта на този духовник и това е един тенденциозен опит за самоубийство и операция на публичното мнение, тъй като знаем, че всичко в църквата се прави с благословение ".

" Този духовник самичък изрече за какво е на площада и оцени самичък своето служение до момента, защота за огромно страдание църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, с цел да ползва приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира публичното мнение ", сподели още на 19 март митрополит Антоний пред Българска национална телевизия. 

История на храма 

Иконостасът на църквата " Света Троица " в сливенския квартал " Речица " е дело на възпитаници от Националната художествена гимназия " Димитър Добрович ", описа неотдавна в изявление за Българска телеграфна агенция предстоятелят на храма. Той е направен преди към 10 години от възпитаници по компетентност " Иконопис " и със съдействието на тогавашния им учител и сегашен шеф на учебното заведение Александър Дойчинов.

Всички икони, миниатюри, медальони, даже рисунките по дървото поради липса на дърворезба, са направени от младите художници като тяхна дипломна работа.

Храмът, който през предходната 2023 година навърши 100 години, през деветдесетте години и прехода от комунизъм към народна власт, е бил разграбен и унищожен , описа още свещеникът. Грабителите в бързината изпускат една икона и по някаква случайност тя е храмовата - на нея са изобразени Бог Отец, Син и Светият Дух. Реставрацията ѝ също е дело на възпитаник от художествената гимназия, като е изплатена по-късно. 

В момента иконостасът се реставрира по стратегия на Община Сливен.

Храмът разполага с йерусалимия (композиция със древен сцени), донесена от Божи гроб. Тя е закупена, откакто хората от обитаемото място са " колдвали ". " Това е езически бит, към който е привнесен християнския детайл ", изясни отец Иван. " Събрали са се хора, обикаляли са цяло село и са събирали пари, с цел да закупят тази йерусалимия, както и за бакърите, за купела, с който кръщаваме ". Композицията наблюдава живота на Исус Христос и Света Богородица.

" Храмът е основан в една доста забавна година за България - 1923 година, на 21 септември е открит, по време на Септемврийското въстание ", описа още свещеникът. " За тези 100 години е имал седем свещеници, от които двама - аз и предходния, отец Василий Рашков, сме изкарали общо 58 години. В негово лице " Речица " е имала голям шанс да попадне на един мирен, ерудиран духовник, който, до момента в който грохна, води службите в тази енория. Когато аз пристигнах, сварих общество, което беше християнизирано. "

Паството му сега не е огромно - към двадесетина души са постоянните участници в службите, а четиридесет стоят зад издръжката на църквата. С общи старания са облагородили пространството към храма, където има места за отдих, градинка и място за игра за децата.

Отец Иван описа още, че води своите служби на новобългарски език, тъй като държи присъстващите да схващат думите му и посланието. " Направихме по този начин, че да служим, да е разбираемо и да не е дълго, тъй като в църквата влизат не богослови, а елементарни християни ", сподели още свещеникът. " В момента службата не е многолюдна, с изключение на на огромните празници, само че хората стоят и слушат от самото начало. Сами усещат по кое време да се прекръстят, по кое време да се поклонят. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР