Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата, става

...
Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата, става
Коментари Харесай

Вандали заличиха уникални пещерни рисунки на 3000 г. в Магурата

Вандали са унищожили скъпи пещерни рисунки в пещера Магурата, излиза наяве от фотоси и изявления във Facebook.

Те са унищожени от към момента незнайни причинители, които са изписали върху тях " Ради, Павчо, 2019 Антов ". Снимки на вандалския акт са се появили през вчерашния ден в обществените мрежи, само че не е ясно по кое време тъкмо е осъществен той.

OFFNews се свърза с МВР-Белоградчик и МВР-Видин, само че оттова нямаха никаква информация за сходно нещо. От Община Белоградчик разясниха, че през днешния ден по обед е постъпила информация при тях за вероятни нанесени вреди по рисунките, само че към момента не са изпратени хора на място да ревизират.

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях показват облиците на животни, растения и шахматни пана.
 Реставрират праисторическите рисунки в пещерата Магурата  Подготвят праисторическите рисунки в Магурата за ЮНЕСКО
Рисунките датират от разнообразни столетия - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата ера. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният безоблачен календар, открит до момента в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са маркирани най-малко 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е изработен с огромна акуратност и точност на записите.

Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите . Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала пък може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите, описа историкът.

Припомняме ви, че през 2015 година рисунките в пещерата бяха огледани от интернационалните специалисти за включването им в листата с културно завещание на ЮНЕСКО.

Пещерата Магура, която се намира наоколо до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е оповестена за национална културна полезност през 1965 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР