Вандали са боядисали ръцете на статуята в червено. Снимка: Сиатъл

...
Вандали са боядисали ръцете на статуята в червено. Снимка: Сиатъл
Коментари Харесай

Кметът на Сиатъл ще събаря паметник на Ленин

Вандали са боядисали ръцете на статуята в алено. Снимка: „ Сиатъл таймс “

Кметът на Сиатъл (щата Вашингтон) Едуард Мърей се изрече за унищожаване на паметника на Ленин в града дружно с паметника на конфедералистите от Гражданската война в Съединени американски щати, заяви в. „ Сиатъл таймс “.
„ През последните дни жителите на Сиатъл показваха паника и отчаяние, че в нашия град съществуват знаци на злоба, расизъм и принуждение “, сподели той по локално радио. „ Трябва да премахнем всички тези знаци. Те включват както монументи на конфедералисти, по този начин и скулптури, идеализиращи създателя на властническия руски режим. Мисля, че мемориалът на конфедералистите на гробището „ Лейк вю “ и статуята на Ленин в региона Фримънт би трябвало да бъдат отстранени. Никога не би трябвало да забравяме нашата история, само че също по този начин не трябва да идеализираме тези, които са правили жестоки зверства и са се опитвали да ни разделят по признака какви сме и от кое място сме “, изясни Мърей.
Но кметът добави, че и двата паметника се намират на частни терени и би трябвало да се желае единодушието на притежателите. Статуята на Ленин в Сиатъл е бронзов монумент с височина 5 метра. Направена е от чехословашкия ваятел Емил Венков и е сложена през 1988 година в град Попрад (сега на територията на Словакия). След рухването на комунистическия режим в Чехословакия е демонтирана. Американецът Луис Карпентър я купува и я насочва в Съединени американски щати. През 1994 година той умира. Година по-късно наследниците му я инсталират в частен бранш на една от улиците в Сиатъл. Обявили са я за обмен, само че още няма покупател. Тя е една от най-посещаваните туристически забележителности на града.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР